Adie Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Adie sendromu veya Holmes-Adie sendromu, göz bebeğini etkileyen nadir bir nörolojik bozukluktur. Bozukluğun teşhis edildiği çoğu kişide, rahatsızlığın nedeni bilinmemektedir (idiyopatik).

Haber Merkezi / Bozukluğun en önemli belirtisi gözbebeğinin normalden daha büyük olması ve ışığa yavaş tepki vermesi. Eksik veya zayıf tendon refleksleri de bu bozuklukla ilişkilidir.

Adie sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak, bozukluğun, gözlerin hemen arkasındaki göz yuvasında bulunan bir sinir hücresi kümesi olan siliyer gangliondaki iltihaplanma veya hasardan veya ganglionik sonrası sinirlerdeki hasardan kaynaklandığına inanılmaktadır.

Tendon reflekslerindeki kaybın ise, omurilik sinirlerinin kökündeki bir sinir hücresi kümesi olan dorsal kök gangliyonlarındaki hasardan kaynaklandığına inanılmaktadır.

Adie sendromu tanısı kapsamlı bir klinik değerlendirme ve ayrıntılı bir hasta öyküsü ile konulabilir. Göz doktoru tarafından tam bir göz muayenesi önerilir.

Göz doktoru, bozukluğa sahip kişinin tepkisini test etmek için su ile seyreltilmiş (seyreltilmiş) pilokarpin kullanabilir.

Çoğu durumda, tedavi gerekli görülmez. Ancak, bulanık görüşü düzeltmek için gözlük reçete edilebilir; güneş gözlüğü ışığa duyarlılığı olan bireylere yardımcı olabilir. 

Seyreltik pilokarpin kullanılarak yapılan tedavi ise, bazı hastalarda zayıf derinlik algısını iyileştirebilir ve parlamayı azaltabilir. 

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.

Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir