ABD’den İsrail’e “Yahudi Yerleşimciler” Uyarısı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’i Batı Şeria’da tansiyonu düşürmek ve için “acil” adım atmaya çağırdı. İsrail savaş kabinesinde yer alan eski genelkurmay başkanlarından Benny Gantz ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Blinken, “Filistinlilere yönelik Yahudi yerleşimcilerin giderek artan aşırılıkçı şiddet eylemlerine derhal son verilmesini” istedi.

Haber Merkezi / İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü operasyonlar sürerken Batı Şeria’da da şiddet olaylarının artması endişe yaratıyor.

Gazze Şeridi’nde kontrolü elinde bulunduran Hamas’ın İsrail’e saldırdığı 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da Yahudi yerleşimcilerin Filistinli sivillere yönelik saldırıları ve İsrail ordusunun operasyonlarında Filistin Özerk Yönetimi verilerine göre 380’den fazla Filistinli yaşamını yitirdi. İnsan hakları aktivistleri, bu rakamın son 15 yılda kaydedilen en yüksek ölü sayısı olduğuna işaret ediyor.

1967’deki savaşın ardından İsrail’in işgal ettiği Batı Şeria’da, uluslararası toplum tarafından tanınan ve barış müzakerelerinde muhatap olarak görülen Filistin Özerk Yönetimi görev yapıyor.

Batı Şeria’da artan tansiyon, Gazze’deki savaşın yayılması endişelerini de beraberinde getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’i Batı Şeria’da tansiyonu düşürmek ve için “acil” adım atmaya çağırdı.

İsrail savaş kabinesinde yer alan eski genelkurmay başkanlarından Benny Gantz ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Blinken, “Filistinlilere yönelik Yahudi yerleşimcilerin giderek artan aşırılıkçı şiddet eylemlerine derhal son verilmesini” istedi.

ABD’lilerin İsrail’e desteği azalıyor

Öte yandan ABD yönetimi, Hamas’a kaşı Gazze’de ağır can kaybı ve yıkıma neden olan İsrail’e destek olurken kamuoyunun duruşu değişiyor. Hamas-İsrail savaşında ‘ABD tarafsız arabulucu olmalı’ diyenlerin oranı bir önceki aya göre yüzde 27’den yüzde 39’a yükseldi.

Ipsos/Reuters’ın anketinde ABD’lilere, iki ayını bitirmek üzere olan savaşta ‘Washington’ın rolü ne olmalı’ sorusu yöneltildi.

Salı günü sonra eren ankete göre ABD’lilerin yüzde 32’si hükümetlerinin İsrail’i desteklemesi gerektiğini söyledi. Aynı soruya ekim ayında verilen cevaplarda bu oran yüzde 41 olarak çıkmıştı.

‘ABD çatışmada tarafsız olmalı’ diyenlerin oranı ise bir önceki aya göre  yüzde 27’den yüzde 39’a yükseldi. ABD’lilerin yüzde 15’i ise ülkelerinin bu konuya hiç karışmaması gerektiği yönünde fikir belirtti.

Han Yunus için ‘Evlerinizi terk edin ve sığınaklara gidin’ uyarısı

İsrail ordusu, Han Yunus’taki bazı mahallelerde oturanlara evlerini terk edip sığınaklara gitmeleri uyarısını yaptı. Han Yunus, Gazze’nin güneyindeki en büyük kent. Kuzeyde İsrail bombardımanının başlamasının ardından çok sayıda kişi evlerini terk ederek bu bölgelere gelmişti.

Han Yunus’un bazı mahallelerinde İsrail ordusunun dağıttığı duyurularda şunlar yazıyor: Güvenliğiniz için oturduğunuz yeri acilen terk etmeniz ve sığınaklara gitmeniz gerekmektedir. Teröristlerin yakınında olan herkesin hayatı tehlikede olacaktır. Teröristler tarafından kullanılan tüm evler hedef alınacaktır.

Ekim ayında Han Yunus’un nüfusu 400 binden bir milyonun üzerine çıkmıştı.

Netanyahu’dan sivil kayıplarla ilgili itiraf

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’ndeki operasyonlarda sivil kayıpları asgari seviyede tutmaya çalıştıklarını, ancak başarılı olamadıklarını söyledi.

Amerikan CBS televizyonuna konuşan Netanyahu, “zarar görmemeleri için sivilleri çatışma bölgelerinden çıkarmak üzere her tür çabayı gösterdiklerini, ancak Hamas’ın da sivillerin zarar görmesi için elinden gelen her şeyi yaptığını” öne sürdü.

Çatışma bölgelerinden ayrılmaları için sivillere havadan broşürler attıklarını, cep telefonlarından aradıklarını belirten Netanyahu, “Her sivil ölüm bir trajedidir. Bu işi asgari sivil kayıpla bitirmeye çalışacağız. Yapmaya çalıştığımız bu. Asgari sivil kayıp. Ama maalesef bu konuda başarılı değiliz” dedi.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırılarda İsrail verilerine göre bin 200 kişi yaşamını yitirmiş, 240 kişi rehin alınmıştı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre İsrail’in operasyonlarında 7 Ekim’den bu yana, 4 bin 707’si çocuk ve 3 bin 155’i kadın olmak üzere 11 bin 470 Filistinli öldürüldü. Gazze Şeridi’ndeki nüfusun üçte ikisi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir