2008 Sonrası Doğanlar İçin Sigara Yasağı Geliyor

Yeni Zelanda, gelecek nesil için sigarayı yasaklayacağını, böylece bugün 14 yaş ve altı olanların hiçbir zaman yasal olarak tütün satın alamayacaklarını duyurdu. Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Ayesha Verrall, “Bugün halkımızın sağlığı için tarihi bir gün” dedi.

Ayesha Verrall yaptığı açıklamada, yeni yasanın yasal sigara içme yaşının her yıl sigarasız bir Yeni Zelandalı nesli yaratmak için artacağı anlamına geldiğini söyledi.

Hükümet, önümüzdeki dört yıl içinde ülkeyi tamamen sigaradan arındırma hedefine ulaşmak ve sigarayı erişilemez hale getirmek için diğer önlemlerin yanı sıra yükselen yaşı duyurdu.

Diğer önlemler arasında tütün ürünlerindeki yasal nikotin miktarının çok düşük seviyelere indirilmesi, sigaraların yasal olarak satılabileceği dükkanların kapatılması ve bağımlılık hizmetlerine ayrılan fonların artırılması yer alıyor.

Yeni yasalar elektronik sigara satışlarını kısıtlamayacak.

“Asla başlamayacaklar”

Bakan ayrıca, “Gençlerin sigaraya asla başlamamasını sağlamak istiyoruz, bu nedenle yeni gençlik gruplarına füme tütün ürünleri satmayı veya tedarik etmeyi suç haline getireceğiz. Yasa yürürlüğe girdiğinde 14 yaşında olan kişiler asla yasal olarak tütün satın alamayacaklar” dedi.

Yeni Zelanda’nın günlük sigara içme oranları zamanla düşüyor – on yıl önce %18’den 2018’de %11,6’ya düştü. Ancak Māori ve Pacifika için sigara içme oranları çok daha yüksekti – Māori için %29 ve Pasifika için %18.

Bakan Verrall, “Hiçbir şey değişmezse, Māori sigara içme oranlarının %5’in altına düşmesi on yıllar alacaktı” dedi.

Verrall önümüzdeki dört yıl içinde sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu söyledi ve ekledi: Öyle olduğuna inanıyorum. Aslında, Yeni Zelanda olarak Avrupa nüfusu için yoldayız. Sorun şu ki, yaptığımız şeyi değiştirmezsek, bunu Maori için yapmayacağız – ve planın gerçekten odaklandığı şey bu.

Dünyada bir ilk

Yeni yasa, Perşembe günü halk sağlığı uzmanları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Auckland Üniversitesi Bağımlılık Araştırmaları Merkezi direktörü Dr Natalie Walker, “Yeni Zelanda bir kez daha dünyaya öncülük ediyor – bu sefer son teknoloji dumansız 2025 uygulama planıyla – gerçekten bir oyun değiştirici” dedi.

Halk sağlığı profesörü Chris Bullen, sigaradaki nikotinin azaltılmasının dünyada bir ilk olduğunu söyledi. Sağlık açısından “tüm dileklerim gerçekleşti” dedi.

Sigara içmenin yerini şimdiden genç Yeni Zelandalılar arasında büyük ölçüde elektronik sigara aldı ve aynı zamanda asla sigaraya başlamamış birçok genci de kendine çekiyor.

Plana eleştiriler

Plan, bazı partilerden eleştiri aldı. The Act partisi, ürünlerdeki nikotinin azaltılmasının en çok düşük gelirli insanları vuracağını, aynı doza erişmek için daha fazla sigara satın almak ve daha fazla sigara içmek zorunda kalacaklarını savundu.

Tütün için büyüyen bir karaborsayla ilgili endişeler de dile getirildi. Hükümet, ilk tekliflerde bu riski kabul etti:

“Kanıtlar, Yeni Zelanda’ya kaçak olarak sokulan tütün ürünlerinin miktarının son yıllarda önemli ölçüde arttığını ve organize suç gruplarının büyük ölçekli kaçakçılığa karıştığını gösteriyor.”

Yeni Zelandalılar için dumansız bir nesil için ilk planlar, halkın katılımından sonra tamamlandı.

Yine de yasama sürecinden geçmeleri gerekecek, ancak herhangi bir engelle karşılaşmamaları gerekiyor – Smokefree 2025, İşçi Partisi politikasının manşetlerinden biri ve parti Yeni Zelanda parlamentosunda çoğunluğa sahip.

Yöneticiler, yasanın 2022’de yürürlüğe gireceğini ve 2023’te yaş sınırlarının geleceğini söyledi.

(Kaynak: bianet)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir