Alkol Ve Diyabet

Diyabet (şeker hastalığı), yüksek kan şekeri seviyelerine ve ciddi sağlık sonuçlarına yol açan glikoz metabolizmasındaki bir dengesizlik olarak tanımlanır. Alkol, önceden var olan diyabetik semptomları şiddetlendirerek bu kan şekerlerinin seviyelerini hem artırabilir hem de azaltabilir.

Haber Merkezi / Alkolün diyabetli bireyler üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Az miktarda alkol bile kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde artırarak ilişkili koşulları şiddetlendirebilir. Bu özellikle büyük oranda karbonhidrat içeren şekerli şaraplar ve biralar için geçerlidir.

Tip 2 diyabet, biri obezite olmak üzere birçok risk faktörüne sahiptir. Alkol birçok kalori içerir ve aşırı içme önemli kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle tüketim, tip 2 diyabetin yönetimini engelleyebilir, kötü beslenme kararlarını teşvik edebilir ve açlığı artırabilir. Alkol alımı, diğer tip 2 risk faktörleri olan trigliserit ve kan basıncı seviyelerini de yükseltir.

Hipoglisemi

İnsülin enjeksiyonları (ve diğer ilaçlar) ile birleştiğinde, aşırı alkol alımı tehlikeli derecede düşük kan şekeri seviyelerine yol açarak hipoglisemiye neden olabilir. Bu etki, alkolün tipik olarak kan şekeri seviyelerini düzenlemek için çalışan karaciğer fonksiyonu üzerindeki olumsuz etkisinden kaynaklanmaktadır.

Normal olarak depolanmış glikozu serbest bırakmak yerine, karaciğer kandaki alkolü parçalamalıdır. Bu, glikozun serbest bırakılmadığı ve kan şekeri seviyelerinin düştüğü anlamına gelir. Bu, terleme, çarpıntı, bulanık görme, titreme ve baş ağrısı gibi sayısız semptomla sonuçlanabilir.

Tip 1 diyabetlilerde, özellikle aç karnına, genellikle 24 saat sonra ortaya çıkan hipoglisemiyi tetiklemek için çok az miktarda alkol gerekir. Hipoglisemi semptomları kolaylıkla akşamdan kalma ile karıştırılabilir, bu da genellikle tıp uzmanları tarafından tanınmadığı ve yanlış tedavi edildiği anlamına gelir.

Diyabet komplikasyonları

Alkol ayrıca diyabet komplikasyonlarını şiddetlendirebilir. Örneğin, hem duyusal hem de motor fonksiyonları etkileyen ve diyabetle ilişkili en ciddi komplikasyonlardan biri olan nöropati.

Sürekli yüksek glikoz seviyeleri, kan damarı hasarına yol açarak, sinir sistemine kan akışını keserek sinir hasarına neden olur. Alkol bu durumu şiddetlendirerek, kişinin ağrıya tepkisini artıran hiperaljeziye yol açar. Ek olarak alkol, ağrıyı kontrol eden hormonların sürekli salınımını uyarır ve sinyal yolu yoğunlaştıkça ağrı tepkilerini daha da artırır.

Alkol alımı ile şiddetlenebilecek diğer durumlar gözle ilgili problemlerdir. Alkol alımı bilişsel işlevi azaltır, bu da yavaş öğrenci hareketi ve kademeli olarak daha zayıf göz kasları ile sonuçlanır. Zamanla, bunun görme üzerinde kalıcı bir etkisi olabilir, bu da bulanık ve görme bozukluğuna neden olabilir. Gözler ayrıca kan çanağı haline gelebilir ve hızlı hareketler geliştirebilir.

Şeker hastaları için alkol önerileri

  • Sadece yemekle birlikte içilmeli
  • Kadınlar günde bir bardaktan, erkekler ise günde iki bardaktan fazla içmemelidir.
  • Şarap, bira ve tatlı kokteyller içmeyin

Bununla birlikte, diyabetik semptomların kötüleşmesine yol açabilecek tek madde alkol değildir. Sigara içmek kalp, böbrek, görme ve akciğer komplikasyonlarında çarpıcı bir artışa yol açarken, birçok uyuşturucu da kokain gibi felç ve kalp krizi riskinde dramatik bir artışa yol açabilen çok sayıda duruma yol açar. Bu nedenle, özellikle diyabetli bir birey için herhangi bir madde dikkatle değerlendirilmelidir.

Ayrıca, tıbbi bir kimlik takısı takmak, tıp uzmanlarına hipoglisemi yaşayanları belirlemede yardımcı olabilir ve doktorların uygun bakımı sağlamasına olanak tanır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir