Ultra İşlenmiş Gıdaların Zararlı Etkileri​

NOVA gıda sınıflandırma sistemi, ultra işlenmiş gıdaları gıda bazlı maddelerden oluşturulan endüstriyel formülasyonlar olarak tanımlar. Genellikle katkı maddeleri içerirler ve kullanışlı ve iştah açıcı olacak şekilde üretilirler.

Haber Merkezi / Ultra işlenmiş gıdaların yaygın örnekleri arasında, tümü tüketiciler arasında son derece popüler olan tavuk kanadı, hazır yemekler, cipsler, fabrikada üretilen ekmek ürünleri, soda, rafa dayanıklı et, konserve çorbalar, hazır erişteler ve çikolata yer alır. Bununla birlikte, bu tür yiyeceklerin olumsuz etkileri iyi bilinmektedir.

Ultra işlenmiş gıdalar ve otoimmün sorunlar

Çölyak hastalığı ve tip 1 diyabet, çevresel faktörlerin yanı sıra genetik yatkınlığı olan çocukları etkileyen en yaygın otoimmün hastalıklardan ikisidir. Ancak istatistikler, her iki durumun da yaygınlığının arttığını ve yalnızca genetiğe bağlanamayacağını göstermiştir. Bunun ışığında araştırmacılar, bu eğilimlerin yüksek oranda işlenmiş gıdaların tüketimiyle bağlantılı olabileceğini öne sürdüler.

Aşırı işlenmiş gıdalarda yüksek diyetlerin bağırsak patojenlerini indüklediği ve mikroorganizmaların büyümesini artırarak inflamatuar bir yanıt ve sızdıran bir bağırsak ile sonuçlandığı bulunmuştur. Bu, genetik yatkınlığı olan çocuklarda artan otoimmünite ile ilişkilendirilmiştir.

Ayrıca, gıda emülgatörlerinin ultra işlenmiş gıdalara dahil edilmesi, bağırsak mikrobiyotasının bileşimini ve bağırsak geçirgenliğini değiştirebilir, bu da otoimmünite riskini daha da artırır. Buna karşılık, işlenmemiş veya minimum düzeyde işlenmiş gıdalarda yüksek diyetlerin bağırsak sağlığını ve anti-inflamatuar yanıtları desteklediği bulunmuştur.

Ultra işlenmiş gıdalar ve kalori tüketimi

Birçok bilim insanı, işlenmiş gıda tüketiminin obezitenin birincil itici gücü olabileceğini savunmaktadır. Çağdaş araştırmalar, işlenmiş gıdaların kilo alımına neden olabileceğini ortaya koymuştur.

Ultra işlenmiş gıdalar ve kanser

Aşırı işlenmiş gıdaları tüketmenin sağlık üzerindeki etkilerini araştıran araştırmacılar, bunların kanserle bağlantılı olabileceğini de bulmuşlardır. Ancak araştırmacılar, daha fazla işlenmiş gıda tüketenlerin daha az egzersiz yapma, sigara içme ve genellikle daha fazla kalori tüketme olasılıklarının yüksek olduğunu buldular. Bu kafa karıştırıcı değişkenler sonuçları etkilemiş olabilir.

Ultra işlenmiş gıdalar ve ölüm oranı

Aşırı işlenmiş gıdaların düzenli tüketiminin olumsuz etkileri iyi bilinmektedir. Bununla birlikte, özellikle beslenme ve ölüm oranı etkisini araştıran araştırmalar, ultra işlenmiş gıdalardan daha yüksek günlük alım oranına sahip olanların daha yüksek bir ölüm oranıyla bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir