Zeynep Aliye kimdir? Hayatı, Eserleri

15 Ağustos 1952 yılında Samsun’da dünyaya gelen Zeynep Aliye’nin asıl adı Aliye Dündar, genç kızlık soyadı Yavuz’dur. Namık Kemal Ortaokulunu ve 19 Mayıs Lisesini bitirdikten sonra öğretmen okulunun fark dersleri sınavını vererek öğretmen oldu. Atatürk Eğitim Enstitüsünden mezun olduktan sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinde lisans tamamladı.

Haber Merkezi / İstanbul’da çeşitli devlet okulları ile Almanya’da Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaptı (1971-79). Bilgi Yayınlarının İstanbul temsilciliğini üstlendi. Bir dönem TYS Genel Sekreterliğini, bir süre de Özerk Sanat Konseyi sekreterya görevlerini yürüttü. Türkiye Yazarlar Sendikası ile PEN Edebiyatçılar Derneği üyesidir.

Şiir, öykü ve köşe yazılarından oluşan ilk çalışmaları, 19 Mayıs Lisesi’ndeki öğrenciliği sırasında Demokrat Canik, Son Posta gibi yerel gazetelerde yayımlanmaya başladı (1968-73).

İlk yazısı 1968 yılında, Samsun Demokrat Canik gazetesindeki “Yaşadıkça” adlı köşesinde, ilk şiiri Mart 1996’da Şiir-lik dergisinde çıkmıştı. Sonraki yıllarda ise öykü- şiir- söyleşileri, inceleme-araştırma yazıları, resim üstüne yazıları “Sombahar, Ada Öykü, Adam Öykü, Atika, Cumhuriyet Dergi, Cumhuriyet Kitap, Düşler Öykü, Düşler Şiir, Şehir, Edebiyat Nöbeti, ‘E’ Dergisi, Hürriyet Gösteri, Karşı Edebiyat, Mavi Ada, Milliyet Sanat, Sombahar, Sesler, Şiir-lik, Şiir Oku, Türk Dili dergisi, Yazarlar Dünyası, Yaşasın Edebiyat, Yeni Biçem, Varlık” başta olmak üzere hemen tüm kültür sanat dergilerimizde yayımlandı.

Yazın çalışmaları dışında bugüne dek ‘Türkiye Yazarlar Sendikası genel sekreterliği’, ‘BESAM (Bilim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) kurucu üyeliği ve başkan yardımcılığı, Özerk Sanat Konseyi Yürütme Kurulu üyeliği, ‘Sine Koop Genel Sekreterliği’, PEN Yazarlar Derneği genel sekreterliği yaptı ve hala aynı yazar kuruluşunda yönetim kurulu saymanlık görevini yürütüyor.

Profesyonel olarak Yaşasın Edebiyat dergisinde ve Bilgi Yayınevi İstanbul Temsilciliği görevlerinde bulunan Zeynep Aliye, Türk Dili Dergisi, Yaşasın Edebiyat dergilerinin yayın kadrolarında yer aldı; ‘Yazarlar Dünyası’ dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. 2007 yılından bu yana Yaratıcı Yazın Dersleri veren yazar, yaşamını Büyükada’da sürdürmektedir.

Eserleri; Yaşamak Masal Değil, Aliye’nin Öyküleri, Dolunay Vardı, Diş İzleri, Raylardaki Merdivenler, Vahşi Kelebek, Bir Neon Kayması, Yüz Yüze Edebiyat ve Mavi Adam Attila İlhan’la Söyleşiler (Bilgi Yayınevi 2001)

Ödülleri; 1993 Art, Contest’93 Öykü Ödülü (İsveç’te Hümanist Enternasyonal’in dördüncü yıldönümü onuruna düzenlenen yarışma) Aliye’nin Öyküleri ile, 1996 Orhan Kemal Öykü Ödülü / Diş İzleri ile, 1997 Haldun Taner Öykü Ödülü -Üçüncülük- / Diş İzleri ile, 1998 Sabahattin Ali Öykü Ödülü / Raylardaki Merdivenler ile, 2002 Yunus Nadi Öykü Ödülü / Vahşi Kelebek ile

Paylaşın