Zelenskiy: Rusya, Donbas’a Saldırı Başlattı

Rusya’nın Ukrayna’yı 24 Şubat’ta işgaliyle başlayan savaş, Rusya’nın ülkenin doğusunda arttırdığı saldırıları ile devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, paylaştığı video mesajında, “Artık Rus birliklerinin uzun süredir hazırlandıkları Donbas için savaşa başladığını söyleyebiliriz” dedi.

Volodimir Zelenski, “Rusya ordusunun önemli bir kısmının artık bu taarruza odaklanmış durumda” olduğunun da altını çizdi.

Rusya ordusunu Ukrayna topraklarına yönelik füze saldırıları ile ilgili de konuşan Zelenski, Rusya’nın söz konusu saldırıları azaltmadığını ve bu füze saldırılarının savaşın durumunu değiştirmediğini ifade etti. Zelenski bu saldırıları “stratejik bir saçmalık” olarak nitelendirerek bunun “Rusya’nın kendi kendini silahsızlandırmasına yol açacağını” söyledi.

“Rusya ordusu hala sorunlar yaşıyor”

Zelenski’nin video mesajından kısa bir süre önce Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de bugün (19 Nisan) itibariyle 55. gününde olan savaş hakkında konuştu.

Kirby, Rusya’nın “Donbas bölgesinde operasyonlarını şekillendirmeye çalıştığını ancak ordusunun halen ikmal, komuta kontrol ve güç entegrasyonu sorunlarının olduğunu değerlendirdiklerini” söyledi.

Kirby, “Son birkaç gün içinde, komuta ve kontrol unsurlarının, çoğunlukla helikopterlerden oluşan yoğun bir hava destek gücünün harekete geçirildiğini, topçu birlikleri ve karadan hareketlenmeleri gördük” dedi.

Rusya’dan “Lviv saldırısı” açıklaması

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da dün Ukrayna’nın Lviv kentine düzenlenen ve yedi kişinin hayatını kaybettiği füze saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konaşenkov, “Ukrayna’nın Lviv şehrinde havadan fırlatılan yüksek hassasiyetli füzelerle son günlerde ABD ve Avrupa ülkelerinden teslim edilen silahların bulunduğu lojistik merkezi vurduklarını” söyledi:

“Sabahleyin, Rus hava kuvvetlerinin havadan fırlatılan yüksek hassasiyetli füzeleriyle Lviv yakınlarında Ukrayna ordusunun Lojistik Kuvvetleri Komutanlığının 124. Müşterek Destek Merkezi vuruldu. Burada, son 6 gün içinde ABD ve Avrupa ülkelerinden Ukrayna’ya teslim edilen büyük miktarda yabancı silah partisinin bulunduğu lojistik merkezi yok edildi.”

Kremlin “Moskva” görüntülerini kabul etmedi

Devam eden savaşa ilişkin bir açıklama da Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’dan geldi. Ukrayna’nın Neptun füzesiyle vurarak batırdığını iddia ettiği “Moskva” kruvazör gemisine ilişkin konuşan Peskov, dün sosyal medyada yayınlanan görüntüleri kabul etmedi.

Peskov sosyal medyada geminin batmadan önceki son halini yansıtan ve dumanların yükseldiği görüntüyle ilgili olarak “Görüntüleri gerçekten gördük ama ne kadar gerçek ve doğru olduğunu söyleyemeyiz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna: Müzakere süreci karmaşıklaştı

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak da Rusya ile süren müzakere sürecine ilişkin açıklama yaparak “Bucha, Mariupol, Volnovaha’dan sonra Rusya ile müzakere sürecinin çok daha karmaşık hale geldiğini” söyledi.

Podolyak, Rusya ordusunun bu üç bölgede “işlediği savaş suçlarından sonra delegasyonlar arasında savaşı sona erdirmek için yürütülen müzakere sürecinin çok daha karmaşık hale geldiğini” ifade etti:

“Durum sürekli değişiyor ve müzakerelerin devam ettiği duygusal arka plan, buna genel olarak biraz farklı bakmak için sebep veriyor. Müzakere süreci bugün çok daha karmaşık hale geldi. Mariupol ve Volnovaha’dan sonra bunu Kiev bölgesinde de gördük. Bu, günümüzde çok karmaşık bir süreç.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir