Zelenskiy: İnsani Koridorlar Sayesinde 125 Bin Sivil Tahliye Edildi

Bir video mesaj yayınlayan Ukrayna Devlet Başkanı Vladmir Zelenskiy, 24 Şubat’ta başlayn Rus işgalinde gelinen son durumu değerlendirdi. Çatışma bölgelerinden açılan insani koridorlar sayesinde 125 bin sivilin tahliye edildiğini söyleyen Zelenskiy, “Bugün ana görev Mariupol kenti” dedi.

Zelenskiy Rusya’nın kuşatması altında bulunan 400 bin kişinin bulunduğu Mariupol için gönderilen yardım konvoyunun kentin 80 kilometre yakınında olduğunu söyledi. Zelenskiy, “Rusya’nın, Ukrayna’ya yönelik geniş kapsamlı saldırısının 18. günündeyiz. 18 gün içinde öldürülen 13 bin işgalci var.” dedi.

Rus ordusunun bu kadar kaybının, Çeçenistan ile Afganistan’daki savaşlarda dahi olmadığını belirten Zelenskiy, Rus Silahlı Kuvvetlerine ait 74 uçak, 86 helikopter ve 1000’den fazla zırhlı aracın imha edildiğini hatırlatarak, “Ukrayna pes etmez, halk pes etmiyor. Ukrayna, kahramanca savaşıyor.” ifadesini kullandı.

Birçok kente hava saldırıları şiddetlendi

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal üç haftaya yaklaşırken birçok kente hava saldırıları şiddetlendi. Lviv kenti savaşın başlamasından bu yana ilk kez şiddetli saldırılarla sarsıldı. Alman Haber Ajansı (dpa) muhabiri kentte sabaha karşı çok sayıda patlama sesi duyulduğunu aktardı. Saldırının Polonya sınırına 80 kilometre uzaklıkta düzenlendiği ve patlama seslerinin Polonya’dan da duyulduğu bildirildi.

Lviv Belediyesi saldırının hedefinin bir askeri tesis olan Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi olduğunu duyurdu. 360 kilometrekare büyüklüğündeki merkezde askeri birliklerin tatbikatlar yapıldığı bildirildi. Lviv bölgesi valisi Maksim Kozitski, saldırıda 30’dan fazla roket atıldığını, 9 kişinin öldüğünü ve 57 kişinin yaralandığını açıkladı.

Ukrayna medyası saldırı doğrudan Lviv’e düzenlenmese de yetkililerin vatandaşlara yine de sığınaklarda kalması çağrısı yaptığını duyurdu. Kent Rus ordusunun düzenlediği saldırılardan kaçan Ukraynalıların toplandığı nokta olarak biliniyor. Ukraynalılar Lviv üzerinden Batılı ülkelere göç etmeye çalışıyor. Lviv şimdiye dek Ukrayna’daki en güvenli kentler arasında sayılıyordu. Bazı ülkeler bu nedenle büyükelçilerini Kiev’den Lviv’e yerleştirme kararı almıştı.

Kiev üzerindeki baskı artıyor

Rus ordusu başkent Kiev üzerindeki baskıyıgiderek artırıyor. Ukrayna Devlet Başkanının Danışmanı Mikhailo Podolyak kentin kuzeybatısındaki bölgelerin günlerdir ağır hava saldırılarına maruz kaldığını söyledi. Ajans haberlerine göre Rus tanklarının kentin kuzeydoğusundan Kiev’e ilerleyişi sürüyor.

Kiev’in 40 kilometre güneyindeki Vasylkiv’e düzenlenen saldırılarda kentin belediye başkanının yaptığı açıklamaya göre havalimanı kullanılamaz hale geldi. Cumartesi günkü Odessa Dnipro, Harkiv’e de hava saldırıları düzenlendi. AFP muhabiri liman kenti olan Mykolayiv’e düzenlenen saldırılarda ise hastanelerin zarar gördüğünü duyurdu.

Mariupol’de hasar büyük

ABD’den gelen uydu görüntülerine göre Ukrayna’nın güneydoğusundaki Mariupol kentindeki hasar büyük. Kentteki yüksek binalarda ağır hasar meydana gelirken, birçok binanın kullanılamaz halde olduğu ve alt yapı tesislerinin de zarar gördüğü belirtiliyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba Mariupol’un Rus güvenlik güçlerince kuşatıldığını ama hala Ukrayna’nın kontrolü altında olduğunu söyledi.

24 Şubat’ta başlayan işgalde Rusya Savunma Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre 3 bin 500’den fazla askeri noktaya ve malına zarar verildi. Rusya sadece askeri hedeflere saldırı düzenlendiğini iddia ediyor. BM ise Ukrayna Savaşı’nda Rusya’nın uluslararası hukuka aykırı olmasına rağmen misket bombası kullandığına yönelik güvenilir raporlar bulunduğunu duyurmuştu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir