Papa Francis’den Ukrayna Çağrısı: Bu Katliamı Durdurun

Katolik dünyasının Ruhani lideri Papa Francis, Rusya’nın Ukrayna işgalinin başladığı 24 Şubat’tan bu yana en sert kınamasını yaparak, ‘barbar saldırıların’ durdurulmasını istedi. Papa, ‘Tanrı aşkına bu katliamı durdurun’ diyerek çağrı yaptı.

Aziz Petrus Meydanı’nda toplanan binlerce kişiye konuşan Papa Francis, Rusya’nın Ukrayna işgali hakkında konuştu. Ukrayna’da başlatılan silahlı saldırıların ‘durması gerektiğini’ vurgulayan Papa, hastanelerin ve diğer sivil hedeflerin bombalanmasının ‘barbarca’ olduğunu ve ‘geçerli bir stratejik nedene dayanmadığını’ söyledi.

‘Tanrı aşkına bu katliamı durdurun’ diyerek çağrı yapan Papa Francis, Ukrayna kentlerinin mezarlığa dönüşme riski olduğunu ifade etti.

Rusya ile Ukrayna’dan barış umudu

Öte yandan Rus ve Ukraynalı yetkililer, Ukrayna’daki savaşla ilgili müzakereler hakkında şu ana kadarki en iyimser değerlendirmelerde bulundu. Hem Rus hem de Ukrayna tarafı birkaç gün içinde olumlu sonuçların alınabileceğini öne sürdü.

Ukraynalı müzakereci ve cumhurbaşkanlığı danışmanı Mihaylo Podolyak internette yayınlanan bir videoda, “Birkaç gün içinde kelimenin tam anlamıyla bazı sonuçlara ulaşacağımızı düşünüyorum” dedi.

Müzakere konusunda “istekli” olduklarını fakat hiçbir ültimatomu kabul etmeyeceklerini de dile getiren Podolyak, “Prensip olarak pozisyonumuzdan ödün vermeyeceğiz. Rusya bunu şimdi anlıyor ve şimdiden yapıcı bir şekilde konuşmaya başlıyor. Taleplerimiz savaşın sona ermesi ve Rus askerlerinin çekilmesi. Diyalog söz konusu ve anlayışlı bir tavır görüyoruz” dedi.

RIA haber ajansına konuşan Rus delege Leonid Slutsky de barış umutlarını yeşerten bir açıklamada bulunarak, görüşmelerde “önemli ilerleme” kaydedildiğini söyledi. Slutsky, “Şahsi beklentim, bu ilerlemenin önümüzdeki günlerde her iki delegasyonun ortak pozisyonuna ve imza konulacak bir belgeye dönüşmesi” dedi.

Rus ve Ukraynalı makamlardan eş zamanlı olarak verilen olumlu mesajlarda anlaşmanın kapsamı hakkında ise detay paylaşılmadı. İki taraf arasında en son geçen pazartesi Belarus’ta yapılan üçüncü tur müzakerede, esas olarak insani meselelere odaklanılmış, sivillerin savaştan kaçması için bazı koridorların açılmasına karar verilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cuma günü yaptığı açıklamada, görüşmelerde bazı “olumlu değişiklikler” olduğunu söylemişti. Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları arasında Antalya’daki görüşmede ise ateşkes yönünde belirgin bir ilerleme sağlanamamış, ancak analistler, görüşmelerinin bile savaşı sona erdirmek için açık bir pencere bıraktığını söylemişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir