Viseral Yağ Neden Tehlikeli?

Viseral yağ, organları çevreleyen ve genellikle kollar veya bacaklar çevresinde daha belirgin olan deri altı yağdan farklı olan yağ dokusudur. Viseral yağ dokusu, metabolik ve kronik inflamatuar bozukluklarla bağlantılıdır ve bu nedenle, ona tehlikeli olarak ün kazandırılmıştır.

Haber Merkezi / Sağlıklı visseral yağ, karın boşluğunda depolanan beyaz yağ dokusudur. Bununla birlikte, obezite ile ilişkili artan viseral yağ birikintileri, viseral yağdaki değişikliklerin metabolik sendrom geliştirme şansını artırabileceği metabolik bozukluklar ve iltihaplanma ile bağlantılıdır.

Viseral yağ ve sağlık sorunları

Obezite ve sağlık komplikasyonları açık bir bağlantıya sahip olabilir, ancak bu yağ dokusunun dağılımına bağlı olarak değişebilir. Obezite ile ilgili hastalıklar, bu dağılıma bağlı olarak değişen şiddette olabilir; yüksek viseral yağ, glukoz intoleransı, hiperlipidemi ve insülin direnci gibi ciddi bozukluklarla ilişkilidir.

Kadınlarda viseral yağ dokusu birikimi ile yüksek tansiyon arasında da bağlantılar bildirilmiştir. Benzer şekilde, hipertansif kişilerin izlenmesi, viseral yağ azalmasının, deri altı yağ azalmasının değil, kan basıncının düşmesi ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğu ortaya konulmuştur.

Aynı ölçüde araştırılmayan bir yön, viseral yağ dokusu ile yağ dokusu arasındaki ilişkidir. Bazı kanıtlar, daha yüksek seviyelerde viseral yağ birikimi ile plazma adiponektin düzeylerinin azaldığını göstermektedir. Mekanizma bilinmemektedir, ancak kanıtlar adiponektin sentezi için engelleyici faktörlerin viseral yağ dokusu tarafından salgılandığını göstermektedir.

İlginç bir şekilde, bazı kanıtlar, azalmış plazma adiponektin düzeylerinin, sıklıkla viseral yağ birikimi ile ilişkili insülin direncinden kısmen sorumlu olabileceğini düşündürmektedir.

Obezite ve kardiyovasküler bozukluklar arasındaki bağlantılar daha sezgisel görünse de, kanıtlar ayrıca viseral yağ obezitesinin, nöronların ve nöronal bağlantıların kaybı olan beynin nörolojisini ve atrofisini etkileyebileceğini düşündürmektedir. Etki, özellikle gri maddeyi hedef alan viseral yağ obezitesinin sahip olabileceği zararlı kardiyovasküler etkiler yoluyla ortaya çıkmaktadır.

Bununla birlikte, bu tür çalışmaların, sigara içenler veya sık alkol tüketimi gibi kardiyovasküler sistemi etkilediği bilinen diğer faktörlerin ve hatta çalışmanın sonuçlarını karıştırabilecek hipertansiyon gibi kardiyovasküler rahatsızlıkların öyküsü olan denekleri kapsadığına dikkat edilmelidir.

Teşhis ve tedavi

Viseral yağ dokusunun iç dağılımı nedeniyle teşhis edilmesi zor olabilir. Bazı yöntemler, visseral yağ dokusu alanının belirlendiği ve yağın kapladığı alana göre tedavi stratejilerinin geliştirildiği BT taramasını kullanır. Japonya’da 100 cm2’nin üzerindeki viseral yağ dokusu tedavi edilir.

BMI ve bel-kalça oranı gibi daha temel ölçümler de kullanılmıştır. BMI, periferik olarak depolanan yağın göstergesi olarak kabul edilirken, bel-kalça oranının viseral yağ birikimlerini gösterdiğine inanılır. Erkekler için merkezi obezite, 0,9’dan büyük bir bel / kalça oranı ile gösterilirken, kadınlar için 0,8’den büyük bir oran ile merkezi obezite teşhis edilir.

Çok yönlü bozukluklar olarak, metabolik bozuklukların tek bir yoldan tedavi edilmesi zordur. Tedavi yöntemleri çeşitlilik gösterir ve yaşam tarzı değişiklikleri tipik olarak ilk müdahale yöntemidir. Bununla birlikte, visseral yağ birikimi daha büyük bir sorunun yalnızca bir yönü olabileceğinden, yaşam tarzı değişiklikleri daha az etkili olabilir ve ilaç tedavisi gerekli olabilir.

Bazı bozukluklar için sebebin ve sonucun ne olduğunu bilmek zor olabilir. Örneğin, obezite azalmış gri madde beyin hacmi ile bağlantılı olsa da, obezitenin beyin atrofisini mi yoksa atrofinin neden olduğu hasarın iştah ve tokluk düzenlemesi gibi obezojenik davranışları mı tahrik ettiği bilinmemektedir. Bu nedenle, neden ve sonuç belirlemek zor olduğu için tedavi zorlaşır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir