Üyelik İçin Yeşil Işık Bekleyen İsveç, Topraklarını NATO’ya Açıyor

Geçen yıl Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından NATO’ya tam üye olmak için girişimlere başlayan İsveç, Kuzey Atlantik İttifakı’na üye olmadan topraklarını geçici üslere açacağını bildirdi.

İsveç, Türkiye ve Macaristan’ın vetosuyla karşılaşmıştı. Finlandiya, nisan ayında üye olmasına rağmen, İsveç’in katılımı henüz gerçekleşmedi. Stokholm yönetimi, önümüzdeki ay Litvanya’da düzenlenecek olan NATO Zirvesi öncesinde üyeliğe kabul için yeşil ışık beklentisinde.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve Savunma Bakanı Pal Jonson, Dagens Nyheter gazetesinde yayınlanan ortak makalede “Hükümet, İsveç Silahlı Kuvvetleri’nin NATO ve NATO’ya üye ülkelerin gelecekteki ortak operasyon düzenleyebilmesi için hazırlıklara başlama kararı aldı” diye yazdı.

Makalede “Hazırlıklar, yabancı ekipman ve personelin İsveç topraklarında geçici olarak üslenmesini içerebilir. Bu karar Rusya’ya açık bir sinyal göndermekte ve İsveç’in savunmasını güçlendirmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Rusya’nın öngörülebilir bir gelecekte komşu ülkeler için bir tehdit olmayı sürdüreceği vurgulanan yazıda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in topraksal hırslarının nereye kadar genişlediğinin belirsiz olduğunu kaydedildi.

Kristersson ve Jonson, bu hazırlıkların yabancı askeri malzeme ve personelin İsveç topraklarında geçici olarak konuşlanmasını da içerebileceğini belirterek “Bu karar, Rusya’ya net bir sinyal göndermekte ve İsveç’in savunmasını güçlendirmektedir” dedi.

Makalede, NATO birliklerinin varlığının, Baltık Denizi üzerinden gelebilecek Rusya kaynaklı tehditlere karşı caydırıcı işlev göreceği kaydedildi.

İsveç ve Finlandiya, geçen yıl Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından askeri tarafsızlık ilkesinden vazgeçerek NATO üyeliği için başvurmuş, Haziran ayında Madrid’de düzenlenen NATO liderler zirvesinde, Türkiye’nin vetosunu kaldırması üzerine İttifak tarafından resmen üyeliğe davet edilmişti.

Finlandiya Nisan ayında İttifak’ın 31’inci üyesi olurken İsveç’in üyeliği için Türkiye ve Macaristan’dan henüz meclis onayı çıkmadı. Bir ülkenin İttifak’a tam üye olabilmesi için tüm üye devletlerin meclis onayı gerekiyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir