İsrail, Filistinlilerin Sığındığı Refah’a Saldırdı

Filistin – İsrail savaşının 214. günü geride kalırken, İsrail, Gazze Şeridi’nde yerinden edilmiş 1,5 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Refah’a saldırılara devam kararı aldı.

Haber Merkezi / İsrail, hava saldırıları düzenlediği Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah şehrine bir süredir kara operasyonu başlatmak istiyordu. İsrail, dün gece boyunca Refah’ı havadan vurmuştu.

İsrail, “binlerce Hamas üyesini ve onlarca rehineyi barındırdığını” söylediği Refah kentine büyük bir saldırı düzenlemek istediğini belirtiyordu. İsrail ayrıca, “Refah’ı almadan Gazze’de zafer kazanmanın mümkün olmadığını” savunuyordu.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 944’ü çocuk, 9 bin 849’u kadın olmak üzere 34 bin 735 Filistinli öldürüldü, 78 bin 108 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Hamas dün, yedi aydır süren savaşta Mısır’ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde ortaya konan ateşkes anlaşmasını kabul ettiğini açıklamıştı.

Ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, teklifin İsrail’in asıl taleplerinden uzak olduğu, yine de ateşkes anlaşmasına ilişkin görüşmelere devam etmek üzere müzakerecilerin Mısır’a gönderileceği belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hamas’ın ateşkesi kabul etmesiyle ilgili, “Bu kaçırılmaması gereken bir fırsat” dedi.

Daha önce yaptığı yazılı açıklamada İsrail ve Hamas’a anlaşma sağlanması için çağrıda bulunduğunu anımsatan Guterres, ” Refah’a kara saldırısı kabul edilemez” diye konuştu. Guterres, Refah’a kara saldırısının korkunç insani sonuçları olacağını ve bölgeyi istikrarsızlaştıracağını ifade etti.

Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurul Başkanı Dennis Francis, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, İsrail’in Refah’ın doğusuna yönelik olası kara saldırısından derin endişe duyduğunu ifade etti.

Francis, buraya çok zor koşullarda 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığına dikkati çekti. Dennis Francis, şu anda kalıcı ateşkese yönelik belirleyici adım atma ve esirleri koşulsuz serbest bırakma zamanı olduğunu kaydetti.

Acıyı artık sonlandırmak gerektiğinin altını çizen Francis, ” Daha fazla insani faciaya yol açacak Refah’a yönelik düşüncesizce bir saldırıyı hiçbir şey meşru kılamaz” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir