Trabzon: Konak Camii

Konak Camii; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kitabesi bulunmayan caminin hangi tarihte kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Kuzey cephesinde yer alan ayet kitabeden Hicri 1301 (Miladi 1883/1884) yılında onarım geçirdiği anlaşılmaktadır. Yapı, yığma yapım sistemiyle kesme taş ve moloz taş malzemeden inşa edilmiştir. Yapı harim, kadınlar mahfili ve son cemaat mahfilinden oluşmaktadır ve son cemaat mahfili açıktır.

Cami, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Caminin kuzeybatı köşesinde yer alan minaresi kesme taş malzemeden inşa edilmiştir ve tek şerefelidir. Caminin son cemaat yerinin girişi kuzey cephesinde bulunmaktadır. Kuzey cephesinde iki sütunla taşınan üç adet yuvarlak kemer bulunmaktadır. Yapının harim girişi son cemaat yerinde olup giriş açıklığı yuvarlak kemerlidir. Kapı çift kanatlı ve ahşaptır. Kapının her iki yanında iki adet sütunçe yer almaktadır.

Sütunçeler dikey doğrultuda devam ederek gösterişli bir çerçeve oluşturmaktadır. Bu bölümde bitkisel motifli taş işçiliği görülmektedir. Motifler, sonradan sarı renkte parlak boya ile boyanmıştır. Harimin kuzey tarafında yer alan kadınlar mahfiline harim girişinin doğusunda yer alan ahşap ve iki kollu merdiven ile çıkılmaktadır. Taş malzemeden yapılmış olan kademeli mihrabı yoğun taş işçiliğine sahiptir.

Nişin her iki yanında bitkisel motiflerle süslenmiş başlıkları bulunan sütunçeler yer almaktadır. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış olup özgün değildir. İç mekânda duvarlar sıvalı ve sadedir. Yapı cephelerinde tüm pencereler yuvarlak kemerlidir. Pencereler çift kanatlı ve ahşaptır. Yapının içten üst örtüsü ahşap olup sadedir. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatıdır. Çatı kaplama malzemesi Alaturka kiremittir.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir