Soğuk Ürtikeri (Soğuk Alerjisi) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Soğuk ürtikeri (soğuk alerjisi), soğuğa maruz kaldıktan birkaç dakika sonra ortaya çıkan bir cilt reaksiyonudur. Soğuk ürtikeri olan kişiler çok farklı semptomlar gösterebilirler. Bazıları soğuğa karşı küçük tepkiler verirken, bazıları şiddetli tepkiler verir. 

Haber Merkezi / Bu duruma sahip bazı kişiler için soğuk suda yüzmek tansiyonun çok düşmesine, bayılmaya veya şoka neden olabilir. Soğuk ürtikeri en sık genç erişkinlerde görülür.

Belirtileri

  • Soğuğa maruz kalan cilt bölgesinde geçici kaşıntılı izler (kurdeşen)
  • Cilt ısındıkça reaksiyonun kötüleşmesi
  • Soğuk nesneleri tutarken ellerin şişmesi
  • Soğuk yiyecek veya içecek tüketirken dudakların şişmesi

Şiddetli reaksiyonlar:

  • Bayılma, kalp çarpıntısı, uzuvların veya gövdenin şişmesi ve şoka neden olabilen tüm vücut tepkisi (anafilaksi)
  • Dilin ve boğazın şişmesi, nefes almayı zorlaştırabilir

Soğuk ürtikeri semptomları, cildin hava sıcaklığındaki ani düşüşe veya soğuk suya maruz kalmasından hemen sonra başlar. Nemli ve rüzgarlı koşullar semptomların alevlenmesini daha olası hale getirebilir.

En kötü reaksiyonlar genellikle, soğuk suda yüzmek gibi, tüm cilt maruz kaldığında ortaya çıkar. Böyle bir reaksiyon bilinç kaybına ve boğulmaya neden olabilir.

Nedenleri

Soğuk ürtikere neyin sebep olduğu tam olarak bilinmiyor. Bazıları, kalıtsal bir özellik, bir virüs veya bir hastalık nedeniyle çok hassas cilt hücrelerine sahip gibi görünmektedir. Bu durumun en yaygın biçimlerinde soğuk, histamin ve diğer kimyasalların kan dolaşımına salınmasını tetikler. Bu kimyasallar kurdeşenlere ve bazen tüm vücut (sistemik) reaksiyonuna neden olur.

Risk faktörleri

  • Genç yetişkin: En yaygın tip – birincil soğuk ürtiker – en sık olarak genç erişkinlerde görülür.
  • Altta yatan bir sağlık durumu: Daha az yaygın bir tür olan ikincil soğuk ürtikeri, hepatit veya kanser gibi altta yatan bir sağlık sorunundan kaynaklanabilir.
  • Bazı kalıtsal özellikler: Nadiren, soğuk ürtikeri kalıtsaldır. Bu ailesel tip, soğuğa maruz kaldıktan sonra ağrılı kaynaklara ve grip benzeri semptomlara neden olur.

Komplikasyonlar

Soğuk ürtikerinin ana olası komplikasyonu, örneğin soğuk suda yüzerek derinin geniş bölgelerini soğuğa maruz bıraktıktan sonra ortaya çıkan ciddi bir reaksiyondur.

Teşhisi

Soğuk ürtikeri, cilt üzerine beş dakika boyunca bir buz küpü koyarak teşhis edilebilir. Soğuk ürtikeriniz varsa, buz küpü çıkarıldıktan birkaç dakika sonra kabarık bir yumru (kovan) oluşacaktır.

Bazı durumlarda, soğuk ürtiker, enfeksiyon veya kanser gibi bağışıklık sistemini etkileyen altta yatan bir durumdan kaynaklanır. Doktorunuz altta yatan bir durumunuz olduğundan şüpheleniyorsa, kan testlerine veya başka testlere ihtiyacınız olabilir.

Tedavi

Bazı insanlarda soğuk ürtikeri haftalar veya aylar sonra kendiliğinden geçer. Durumun tedavisi yoktur, ancak tedavi ve önleyici adımlar yardımcı olabilir.

Doktorunuz, reçetesiz satılan antihistaminikler kullanmak ve soğuğa maruz kalmaktan kaçınmak ile semptomları önlemeye veya azaltmaya çalışmanızı önerebilir. Bu yardımcı olmazsa, reçeteli ilaçlara ihtiyacınız olabilir.

Soğuk ürtikeri tedavi etmek için kullanılan reçeteli ilaçlar şunları içerir:

  • Uykusuz antihistaminikler. Soğuğa maruz kalacağınızı biliyorsanız, reaksiyonu önlemek için önceden bir antihistaminik alın. Örnekler arasında loratadin (Claritin) ve desloratadin (Clarinex) bulunur.
  • Omalizumab (Xolair). Normalde astımı tedavi etmek için reçete edilen bu ilaç, diğer ilaçlara yanıt vermeyen soğuk ürtikeri olan kişileri tedavi etmek için başarıyla kullanılmıştır.

Altta yatan bir sağlık sorunu nedeniyle soğuk ürtikeriniz varsa, bu durum için de ilaçlara veya başka bir tedaviye ihtiyacınız olabilir. Sistemik reaksiyon öykünüz varsa, doktorunuz yanınızda taşımanız gereken bir epinefrin oto enjektörü reçete edebilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir