Sinop: Çeçe Sultan Türbesi

Çeçe Sultan Türbesi; Sinop’un Gerze İlçesi, Yenikent Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Tek katı ve tek mekânlı bir yapıdır. Ön cephenin sağ kenarında küçük boyda, kenarı kesme taştan yapılmış kemerli bir giriş kapısı bulunmaktadır. Kapı üzerinde küçük ebatta dikdörtgen şeklinde taş üzerine Selçuklu yazı stilinde yazılmış bir kitabesi vardır.

Kitabe üzerine de bir adet geyik boynuzu asılmıştır. Türbe binası içinde 8 adet mezar bulunmaktadır. Girişin önünde yer alan 5 adet küçük boyda mezarlar yer almaktadır. Bunların, Çeçe Sultan’ın kızlarına ait olduğu söylenmektedir. Bu mezarların güneyinde yer alan iki adet büyük mezarın solda olanının Çeçe Sultan’a, diğerinin ise Çeçe Sultan’ın oğluna ait olduğu söylenmektedir.

Girişin tam karşısında kuzey duvarına bitişik olan 1 adet daha mezar vardır ki, bunun da Çeçe Sultan’ın sancaktarına ait olduğu söylenir. Türbe içindeki mezarları ayıran ahşaptan yapılmış parmaklık vardır. Binanın tavanı ahşap silmelerden yapılmıştır. Duvarlar sıva üzeri kireç badanalıdır. Binanın içinde ve dışında herhangi bir sanatsal veya kültürel süsleme mevcut değildir.

Söylencelere göre; Çeçe Sultan’ın asıl adının Seyit Muhammed olduğu, Horasan’da yaşadığı, babasının adının Seyit Abdullah olduğu ve 12 İmamlardan Musa Kasım’ın torunu olduğu ve aynı zamanda Peygamberimiz Hz. Muhammed’in 7. Göbekten torunu olduğu anlatılmaktadır.Çevredeki köylerce her yıl yapılmakta olan Hıdrellez Bayramı burada yapılır. Türbe ziyaret edilir ve adaklarda bulunulur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir