Sinop: İsmail Bey Camii

İsmail Bey Camii; Sinop’un Durağan İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Minare, son cemaat yeri ve tavan tümüyle betonarme olarak yenilenmiştir. Camiye iki kanatlı ve üstü iki bölmeli pencereli ahşap kapıdan girilir. Kapının iki yanında 6 bölmeli pencereler yer alır. Yapı yüksekliğinde 8 köşeli olan minare, çatı düzeyinden eğimle yuvarlağa dönüşür.

Yeni yapılmış minare tümüyle beyaza boyanmış, derzli taş görünümü verilmiş ve derzler siyah çizgi ile belirtilmiştir. 2 tane şerefesi vardır. Kuzeydoğusunda bahçede yan yana altı adet mezar vardır. Temel iri moloz taştan olup, pencere kenarları blok kalker taşlarla işlenmiştir.

Son cemaat kısmından 2 kanatlı ve oyma işlemeli 2 kanatlı ahşap kapı ile içeri girilir. Kapı üstünde ve sağ yan duvarda ilki küçük, diğeri daha büyük 2 adet 4 satırlık eski yazı ile yazılmış mermer yazıt bulunmaktadır. Büyük kapının iki yan duvarında 2 küçük kapı ve sağ bölümde yazıt altında küçük mihrap yer alır.

Ahşap balkonu 8 ahşap direk taşır. Mihrap yağlı boya ile boyanmış olup, işlemelidir. Minber ise tamamen güzel işçilikle bezenmiş oyma süslemeli ve ahşaptır. Durağan Camii Yaptırma ve Onarma Derneği tarafından 1969 yılında onarım görmüştür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir