Siirt: Kral Yolu

Kral Yolu; Siirt’in Merkez İlçesi, Gökçebağ Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. İl merkezine 10 km uzaklıktadır. 

Botan Vadisi’nde akan Botan Çayı’nın (Uluçay) batı kenarında sarp yamaç boyunca uzanmaktadır. Asfalt yoldan Botan Vadisi’nin tabanına kadar inen yolun uzunluğu yaklaşık 2.4 km’dir.

Antik döneme ait yolların günümüze kalan parçaları da arkeolojik turizmin konusu içine girmektedir. Siirt il sınırları içerisinde iki antik yol kalıntısı bulunmaktadır. Bunlardan birisi “Kral Yolu” adıyla bilinir.

Kral Yolu da Botan Vadisi’nde bulunan Siirt Akabesi (Asur Yolu) gibi taşlarla döşenmiş olup, zikzaklar çizerek vadiyi tırmanmaktadır. Ortaçağ’da kullanılmış antik bir yoldur. Tarihte Botan Vadisi’ndeki Onbinlerin Yürüyüşü’ne sahne olan bu yol, Anadolu için büyük öneme sahiptir.

BOTAN KANYONU

MÖ 400’lü yıllarda yaşamış Yunanlı bir savaş muhabiri olan ve Yunan ordusu ile birlikte bu yürüyüşe katılmış olan Ksenophon’un “Anabasis (On Binlerin Dönüşü)” kitabına göre, bu bölge de Onbinlerin Yürüyüşünün gerçekleştiği mekanlardan biridir.

MÖ 401 yılında Pers Prensi Kyros, ağabeyi Pers Kralı Artakserkses’e karşı MÖ 401 yılında Grek paralı askerlerini de içine alan bir ordu ile Lidya’nın Sardes kentinden başlayarak çıktığı seferde bu yolu da kullanmıştır. Dolayısıyla bu yol tarihsel önemi nedeniyle bölge turizmi açısından çok büyük önem taşımaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir