Siirt: Asur Yolu (Siirt Akabesi)

Asur Yolu (Siirt Akabesi); Siirt’in Merkez İlçesi ile Merkez İlçeye bağlı Yerlibahçe Köyü arasında yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Antik döneme ait yolların günümüze kalan parçaları da arkeolojik turizmin konusu içine girmektedir. Siirt il sınırları içerisinde iki antik yol kalıntısı bulunmaktadır. Bunlardan birisi “Siirt Akabesi” adıyla bilinir.

İnsan eliyle yapılan, antik çağdan kalan yeryüzündeki üç akabeden biri olan Siirt Akabe yolu, arkeolojik turizm açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Akabe tehlikeli, sarp ve zor geçit anlamına gelmektedir.

Bu yol Asurlar tarafından yapılmıştır. Dolayısıyla “Asur Yolu” olarak da adlandırılabilir. Siirt Akabesi Batı ile Doğu arasındaki ulaşımı sağlayan önemli yollardan birinin üzerinde yer almaktadır.

Aşağı Botan Vadisi’nde yamaç boyunca 6 metre genişliğinde ve yaklaşık 3,5 km uzunluğunda, büyük taşların dizilmesiyle oluşturulmuş basamaklar şeklindedir. Bu yolun basamakları Botan Vadisi’nin yamacı boyunca uzanarak, Botan Çayı (Uluçay) kıyısında sona erer.

Bu antik yol, arkeolojik turizmin yanı sıra doğa yürüyüşleri içinde uygundur. Bir kısmı doğa olayları sonucu zamanla tahrip olan Siirt Akabesi’nin yapısına uygun şekilde restore edilmesi gerekmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir