Sağlıklı Saç, Tırnak Ve Cilt İçin Biotin

Günümüzde çoğu insan, saç dökülmesi, zayıf tırnaklar, ciltte döküntüsü gibi pek çok sorunla uğraşmaktadır. Bütün bu sorunlar, vücuda gerekli vitaminlerin ve besinlerin sağlama gerekliliğini arttırdı.

Haber Merkezi / Günlük beslenme rutinine eklenmesi gereken temel vitaminde Biotin’dir. Biotin (H vitamini veya B7 vitamini) genellikle güzellik vitamini olarak bilinir. Biotin kelimesi, yaşam anlamına gelen Yunanca “biotos” kelimesinden türetilmiştir.

Biotin kaynakları

Doğal olarak oluşan Biotin açısından zengin besinler yumurta, balık, kaju, soya fasulyesi, tohumlar, kabuklu yemişler ve bazı sebzelerdir (tatlı patates gibi). Diğer kaynaklar arasında mantar, muz, brokoli, maya, ıspanak, kepekli tahıllar ve tahıllardır.

Biotin suda çözünen bir vitamin olduğu için vücutta depolanmaz sürekli olarak alınması gerekir. Biotin, piyasada tabletler, kapsüller olmak üzere çeşitli şekillerde mevcuttur. Ayrıca, şampuan, serum, yağ veya saç kremi gibi kozmetikler de mevcuttur.

Biotin, cilt, saç ve tırnak problemlerinde hayati bir rol oynar. Bunun yanı sıra metabolizma seviyelerini düzenler, kan akışını uyarır ve beyin fonksiyonlarını destekler. Anti-inflamatuar ve anti-alerjik özellikler açısından zengin olan Biotin, iltihaplanma ve alerjilerle ilgili çeşitli sorunları en aza indirir.

B vitamini ailesinin bir parçası olan Biotin, saçtaki keratin üretimini de uyararak saç dökülmesini önlemede, saç incelmesinde ve güçlü saçların korunmasında hayati bir rol oynar.

Biotin alımının yan etkileri

Biotin suda çözünen bir vitamin olduğundan aşırı biotin vücuttan atılır. Bu nedenle, Biotin toksisitesi olasılığı çok nadirdir.

Ancak aşırı veya kontrolsüz biotin dozu kan şekerinde düşüşe, akne oluşumuna veya mide tahrişine neden olabilir. Bu nedenle, sağlık uzmanı tavsiyenize göre doğru dozda biyotin takviyesi almanız önerilir.

Biyotin eksikliğine kim daha duyarlıdır?

  • Alkolizmden muzdarip bireyler
  • Sigara içenler
  • Hamile ve emziren kadınlar

 

Biyotin, vücudun normal çalışmasını sağlar ve gıdaların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık, dayanıklılık, glikoz intoleransı, enerji metabolizması, sağlıklı kan hücreleri, aktif yaşam tarzı, sinir sağlığı vb. dahil olmak üzere sayısız sağlık yararı sağlar.

Cildin, tırnakların ve saçların da nemli ve sağlıklı kalması için biotine ihtiyacı vardır, tıpkı diğer vitaminler ve minerallere ihtiyacı olduğu gibi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir