Pulmoner Arterin İdiyopatik Dilatasyonu Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Pulmoner arterin idiyopatik dilatasyonu (IDPA), görünürde herhangi bir anatomik veya fizyolojik neden olmaksızın ana pulmoner arterin normalden daha geniş olması ile karakterize edilen nadir bir konjenital defekttir.

Haber Merkezi / Pulmoner arterin idiyopatik dilatasyonu, dolaşımda bir anormallik olmadığı için sıklıkla semptomlara neden olmaz. Klinik belirtiler minimaldir ve genellikle hasta nefes aldığında kaybolan palpe edilebilir pulmoner ejeksiyon sesi, yumuşak pulmoner ejeksiyon sistolik üfürüm (anormal kalp sesi) ve nefes alırken ikinci sesin bölünmesinden oluşur.

IDPA pulmoner kapak hastalığına neden olmaz Bu durumdaki hastalarda bakteriyel endokardit de görülmez. Elektrokardiyogram normaldir ve göğüs röntgeninde kalp odası genişlemesi olmaksızın genişlemiş bir pulmoner arter ortaya çıktığında tanı konur.

Pulmoner arterin idiyopatik dilatasyonunun nedeni bilinmemektedir. Doğumdan önce veya sonra pulmoner arter elastik dokusunun normal gelişiminde bir kusur olduğu öne sürülmüştür. Dilatasyon ayrıca Marfan sendromunda veya Ehlers-Danlos sendromunda ara sıra görülen genelleştirilmiş bağ dokusu hastalığının bir sonucu da olabilir.

Pulmoner arterin idiyopatik dilatasyonu için tedavi gerekli değildir. Bu duruma sahip kişilerin, kalp lezyonları olmadığı sürece normal bir yaşam beklentisi vardır.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir