Prediyabet Doğal Yollarla Tersine Çevrilebilir Mi?

Prediyabet, kan şekeri düzeylerinin hiperglisemi olarak nitelendirilecek kadar yüksek olmadığı ancak normal parametrelerin oldukça üzerinde olduğu bir durumdur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) parametrelerine göre, prediyabet, 7,1 ila 6,9 mmol/L’lik açlık plazma glukozu ve 75 g oral glukoz yüklemesinden sonra 2 saatlik plazma glukozu 7,8 ila 11,0 mmol/L’lik bozulmuş glukoz toleransı olarak tanımlanır.

Haber Merkezi / Bununla birlikte, diyabetin gelecekteki gelişimini tahmin etmek ve hatta prediyabetik durumu yakalamak için klinik fayda derecesi hala istenmeyen bir şekilde düşüktür. HbA1C’nin bir tarama göstergesi olarak kullanılması bile, serum seviyelerine önemli genetik katkı nedeniyle kusurludur.

Prediyabetin önemi, her yıl vakaların % 5-10’unda gelişen tam gelişmiş diyabet riskinde yatmaktadır. Prediyabetik durum ayrıca nefropatinin erken gelişimi, retinopati, küçük lif nöropatisi ve kardiyovasküler hastalık gibi diyabetik komplikasyonlarla da ilişkilidir.

Prediyabette diyabetik progresyonun önlenmesi

Prediyabetli erişkinlerde yaşam tarzı değişikliklerinin diyabet riskini %40 ila %70 oranında azalttığı bulunmuştur. Diğer müdahaleler, yüksek riskli hastalar için metformin gibi farmakolojik yönetimi içerir.

Yaşam tarzı müdahaleleri

Prediyabet tedavisinde, çoğu iki temel adımla aşırı enerji alımını hedefleyen birkaç değiştirilebilir risk faktörü vardır: yüksek enerjili gıdaların alımını azaltmak ve fiziksel aktivite ile enerji tüketimini artırmak.

Sürekli ve titizlikle uygulanırsa, bu tür müdahaleler göreceli diyabet riskini (bu müdahaleye girmeyen diğer prediyabetiklere kıyasla) neredeyse %60 oranında azaltabilir. Ayrıca, kilonun korunması ve gıda alımının azaltılması, kan şekeri ve lipid parametrelerinin iyileştirilmesi ve diyabet riskinin azaltılması dahil olmak üzere en az 10 yıl süren uzun vadeli etkilerle sonuçlanırlar.

Kilo kaybı, vücuttan kaybedilen her bir kilogram ağırlık için riski %16 oranında azaltarak, risk azalmasına yol açan en büyük tek faktördür. Diyabet önleme çalışması hedefleri şu şekilde belirlemiştir:

  • %5’ten fazla kilo kaybı
  • Yağ alımı, toplam enerji alımının %30’undan az
  • Toplam enerji alımının %10’undan az doymuş yağ
  • 15g/1000 kcal veya daha fazla diyet lifi
  • Haftada 4 saatten fazla egzersiz yapın

Fruktoz kısıtlaması, altta yatan insülin direnci olan hipertrigliseridemi ve metabolik sendromun önlenmesinde rol oynar.

Genellikle sakaroz ve yüksek fruktozlu mısır şurubu ile tatlandırılan alkolsüz içecekler, özellikle aşırı enerji alımı, emilen yüksek fruktoz yüzdesi ve bu diyet bileşeninde diyet lifi eksikliği nedeniyle kilo alımı ve insülin direnci ile ilişkilidir.

Farmakolojik müdahaleler

Prediyabet için en yaygın kullanılan ilaç, diyabet riskini %45 oranında azaltan kilo kaybı ve dislipidemi üzerindeki yararlı etkileri nedeniyle metformindir. Bazı çalışmalar, kullanımının yaşam tarzı değişiklikleri kadar etkili olduğunu ve özellikle obezite veya yüksek lipid seviyelerinde olduğunu göstermiştir. Ancak etkileri yaklaşık 12 ayda düzelir.  

Glitazon grubu ilaçlar (tiazolidindionlar) periferik glukoz alımını ve kullanımını arttırmak ve karaciğerde glukoneogenezi azaltmak için hareket eder. Bu, insülin duyarlılığını artırır. Diyabet riskini %60 ila %70 oranında azalttığı bulundu, ancak artan kilo alımı ve kalp yetmezliği oranları istenmeyen yan etkilerdi.

Daha düşük dozlarda metforminin bir glitazon ile kombinasyonları, riskin azalmasına, ancak diyare insidansında bir artışa yol açmıştır. Genel olarak tiazolidindionlar, kardiyovasküler advers olaylar ve karaciğer toksisitesi gibi çok sayıda güvenlik endişesi ile ilişkilidir.

Araştırılan diğer ilaçlar, riski %25 oranında azaltan ancak yüksek oranda gastrointestinal rahatsızlığa neden olan alfa-glukozidaz inhibitörü akarbozu içerir.

Bu sorun, bir yıl boyunca diyabete ilerlemede yaklaşık %40’lık bir azalma sağlayan voglibose tarafından önemli ölçüde ele alınmıştır. Eksenatid ve liraglutid gibi GLP-1 analogları da sadece obez bireylerde kilo kaybını azaltmaya yardımcı olmak için enjekte edilebilir biçimde kullanılır, ancak bunlar kusma ve mide bulantısına neden olur.

Orlistat, yağ emilimini %30 azaltan bir gastrointestinal lipaz inhibitörüdür ve azaltılmış enerji alımı ile birlikte tatmin edici kilo kaybına neden olur.

Bariatrik cerrahi

Bariatrik cerrahi, malabsorbsiyon yoluyla enerji alımını azaltmayı veya bir defada yenebilecek gıda miktarını veya her ikisini birlikte kısıtlamayı amaçlayan çeşitli prosedürleri içeren bir terimdir. Yaygın olarak kullanılan bazı prosedürler, Roux-en-Y baypas, laparoskopik ayarlanabilir mide bandı ve tüp mide ameliyatıdır.

Bu, obez bireylerde kilo ve diyabet relatif riskinin yanı sıra kardiyovasküler olaylar ve ölümleri de %75 oranında azaltır. Normoglisemi, gastrik baypas sonrası bireylerin çok yüksek bir yüzdesinde (yaklaşık %80-100) elde edilir.

Kısacası, prediyabetli tüm hastalar eşit değildir. Prediyabet hastaları şunları hedeflemelidir:

  • Yaşam tarzı değişikliği
  • BMI 25 kg/m2’yi aşarsa %7 kilo kaybı
  • Haftada 150 dakika veya daha fazla fiziksel aktivite

Yüksek risk faktörlerine sahip obez veya aşırı kilolu bireylerde yukarıdaki hedeflere ulaşılamaması durumunda ek olarak farmakolojik müdahaleler ve cerrahi gerekebilir. Kısa bir süre için bile normal glikoz seviyelerine ulaşan bireylerin diyabete ilerleme riskinin önemli ölçüde azaldığına dair kanıtlar vardır.

Bromokriptin, karaciğer glukoz üretimini ve lipid sentezini azaltmak için sirkadiyen ritim üzerinde merkezi olarak hareket ettiği ve ayrıca obezite ve insülin direncini azaltmak için merkezi depolamadan yağları harekete geçirdiği için anti-diyabetik bir ajan olarak araştırılmıştır. Lorcaserin, hipotalamik nöronlardaki merkezi serotonin 2C reseptörleri üzerindeki agonist etkisi için kullanılan başka bir ajandır. Gıda alımını azaltır ve tokluğu destekler.

Prediyabet ile ilişkili risklerin azaltılmasında erken ve yoğun müdahalenin çok önemli olduğunu vurgulamak önemlidir. Tercih edilen müdahale türü değişebilir, çünkü örneğin yeniden kilo almak yaşam tarzı değişikliğinin etkisini geçersiz kılabilir, özellikle birçok kişinin beslenme alışkanlıklarını kalıcı olarak değiştirmesi zor olabilir.

Bununla birlikte, bir hasta bu tür yaşam tarzı değişikliklerine rağmen kalıcı bir prediyabetik durum gösteriyorsa, yüksek ilerleme riskini önlemek için başka stratejilere ihtiyaç duyulduğuna işaret edebilir. Kısa bir sezon için bile olsa, normoglisemiye ulaşmak önlemede anahtardır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir