Obez Çocuklar Ve Gençler İçin Diyet

Çocuklarda ve ergenlerde obezite yeni ve ortaya çıkan bir halk sağlığı sorunudur. Son birkaç on yılda aşırı kilolu veya obez çocukların sayısı iki katına çıktı. Çocuklarda ve ergenlerde obezite ve fazla kiloyu önlemeye yönelik adımlardan bazıları diyet değişikliklerini içerir.

Haber Merkezi / Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesine tüm ailenin dahil edilmesi. Sağlıklı alışkanlıklar evde başlar. Bütün aile sağlıklı bir diyet planı yapmayı seçerse, çocukluk çağı obezitesini frenlemek ve tedavi etmek daha kolaydır. 

Ve tüm aile dahil olduğunda, aşırı kilolu veya obez çocuğun kalıcı değişiklikler yapması çok daha kolay olacaktır. Buna örnek olarak liderlik de denir. Ebeveynlerinin daha fazla meyve ve sebze yediğini, aktif olduğunu ve TV zamanını kısıtladığını gören bir çocuk da aynı şeyi yapma eğilimindedir.

Çocuklara sağlıklı ve sağlıksız yiyecekleri erken çocukluk döneminde öğretmek. Çocuğun önünde ve çocuk için sağlıklı yemek pişirmek. Çocuğa yiyeceklerin sağlıklı hazırlanmasında yaşına uygun bir iş verilmesi, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının aşılanmasına da yardımcı olur.

Sağlıklı gıda seçenekleri arasında gökkuşağı yemek yer alır. Bu, çok çeşitli meyve ve sebzeleri içerir. Bu şunları içermelidir:

  • Kırmızı (pancar, domates)
  • Turuncu (havuç, kabak)
  • Sarı (patates, muz)
  • Yeşil (marul, brokoli)

Sağlıklı ve zorunlu bir kahvaltı sağlamak. Kahvaltı yapan çocukların, günün ilk öğününü atlayanlara göre fazla kilolu veya obez olma olasılığı daha düşüktür. Sağlıklı bir kahvaltı yulaf ezmesi, taze meyve ve az yağlı süt içeren tam tahıllı mısır gevreği olabilir.

Öğünlerde atıştırmayı ve fazla yemeyi önlemek için düzenli ve zamanında yemeklerin sağlanması.

Diyetteki yağların azaltılması. Balık, kuruyemiş ve bitkisel yağlardan elde edilmeyen yağlar tamamen elimine edilmelidir. Bu kaynaklardan gelenlerin de optimum miktarlarda düzenlenmesi gerekir.

Dışarıda yemek yemeyi azaltmak ve dışarıda yemek yerken abur cuburdan kaçınmak.

Tatlıların ve atıştırmalıkların diyetten tamamen yasaklanması gerekmez. Hiçbir tatlı ya da yiyecek yasağı olmaması, çocuğun daha fazla istek duymasına ve fırsat verildiğinde aşırı yemeye meyletmesine neden olur. Bunun yerine kurabiye, şekerleme ve unlu mamullerin miktarı sınırlandırılabilir. Alternatif olarak meyve bazlı tatlılar ve atıştırmalıklar sunulabilir. Diğer atıştırmalıklar 100 ila 150 kaloriyi geçmemelidir. Bir yemeğe tecavüz etmemelidirler.

Gazlı içeceklerden tamamen kaçınılmalıdır. Bunun yerine bir çocuğa limon suyu veya meyve suyu serpilmiş köpüklü su sunulabilir.

Meyveler bütün olarak, dondurulmuş meyve suyu çubukları, meyve smoothieleri, yoğurda eklenmiş veya tatlılarda püre haline getirilmiş olarak sunulabilir.

Porsiyon boyutları kontrol edilmelidir. Her şeyin fazlası kilo alımına neden olabilir. Porsiyonları kontrol etmek için daha küçük tabaklar kullanılmalıdır. İkinci yardımlardan kaçınmak için, yemekler mutfaklarda tabaklara ve kaselere dökülebilir. Dışarıda yemek yerken daha küçük siparişler de porsiyon boyutlarının küçülmesine yardımcı olur.

Gıda etiketleri dikkatle okunmalıdır. Bunlar kaloriler, malzemeler ve porsiyon boyutları hakkında da ipuçları verebilir.

Düzenli egzersizler çocukla birlikte yapılarak eğlenceli hale getirilebilir. Yapılandırılmış egzersiz olmak zorunda değildir. Bu, çocukla birlikte parkta bir yürüyüş ya da hızlı bir yürüyüş ya da çocukla oyun oynama ya da dans etme olabilir. Bilgisayar ve video oyunlarından önceki TV zamanı ve zamanı, oyun süresini ve aktivite süresini artırmak için kısıtlanmalıdır. Uzmanlar, çocukların günde 2 saatten fazla ekran sürelerine sahip olmamalarını tavsiye ediyor. Televizyondan önce yemek yemekten de kaçınılmalıdır.

Ağırlık hedefleri, şok diyetler ve çocuğu kilo konusunda alay etmek, çocuğun kilo vermesine yardımcı olmaz. Bunlardan her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir