Polimorf Düşük Dereceli Adenokarsinom Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Polimorf Düşük Dereceli Adenokarsinom (PLGA), büyük ölçüde küçük tükürük bezleriyle sınırlı olan ve genellikle, ancak yalnızca bunlarla sınırlı olmamak üzere, ağız damağında lokalize olan, tükürük bezlerinin nadir bir tümörüdür.

Haber Merkezi / Başlıca tükürük bezleri parotis bezleri (yüzün yanında, kulakların altında), dil altı bezleri (dilin altında) ve submandibular bezlerdir (alt çenenin altında). Adından da anlaşılacağı gibi, büyük tükürük bezlerinin her biri önemli büyüklüktedir ve çıplak gözle görülebilir.

Mikroskobik büyüklükte yaklaşık 600 ila 1000 küçük tükürük bezi vardır. Bu küçük tükürük bezleri dudakların, dilin ve sert ve yumuşak damağın astarında (mukozada), ayrıca burun, yanaklar ve sinüslerin içinde bulunur.

ABD’de bildirilen tüm kanserlerin yüzde birinden azı (%1) tükürük kanseridir ve bunların %80’i parotis bezlerinde başlar ve yaklaşık %15’i submandibular bezlerde başlar, geriye sadece %5’i alt çene bezlerinde başlar. dil altı ve küçük tükürük bezleri.

Büyük tükürük bezlerinde başlayan tümörlerin çoğunun iyi huylu olduğu ortaya çıkarken, küçük tükürük bezlerinde başlayan kanserlerin hepsi olmasa da çoğunun kötü huylu olduğu ortaya çıkar.

Damakta veya tükürük bezlerinden herhangi birinin yakınında oluşan şişlik veya kitlenin en kısa sürede bir hekim tarafından görülmesi gerekir. Tükürük bezleri bölgesinde devam eden bir ağrı, bir doktora görünmenin bir işaretidir.

Tükürük bezlerinden birinin boyutunda ve/veya şeklinde bir değişiklik (asimetri) doktora görünmek için yeterli bir neden olabilir. Açıklanamayan ağız kanaması da dikkat edilmesi gereken bir semptomdur ve yüzün herhangi bir yerindeki kalıcı uyuşukluk veya yüzün bir tarafındaki kasların zayıflaması bir hekime bildirilmelidir. Erken tanı ve tedavi önemlidir.

Normal bir hücrenin neden kötü huylu hale geldiği henüz tam olarak anlaşılamamıştır. PLGA tanısından öykü ve klinik muayene ile şüphelenilebilir, ancak yalnızca etkilenen dokudan alınan biyopsi ile doğrulanabilir.

Tükürük bezinin düşük dereceli evre I tümörlerinin birincil tedavi şekli cerrahidir (rezeksiyon). Bazı durumlarda radyasyon tedavisi ek olarak reçete edilebilir. Tümörün büyüklüğüne göre damak rehabilitasyonu gerekebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir