Parsonage Turner Sendromu Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Parsonage Turner sendromu (PTS), omuz ve kolda hızla başlayan şiddetli ağrıyla karakterize, nadir görülen bir nörolojik hastalıktır. Bu akut faz birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir ve bunu, etkilenen bölgelerdeki kasların erimesi ve zayıflaması (amyotrofi) takip eder.

Haber Merkezi / PTS, esas olarak omurgadan boyuna, her koltuk altına ve kollardan aşağıya uzanan sinir ağları olan brakiyal pleksusu içerir. Bu sinirler omuzlar, kollar, dirsekler, eller ve bileklerdeki hareketleri ve duyuları kontrol eder. Koldaki ve hatta bacaktaki diğer sinirler de etkilenebilir. PTS’nin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak bunun bağışıklık sistemindeki bir anormallikten (bağışıklık aracılı bozukluk) kaynaklandığı düşünülmektedir.

Bozukluğun ciddiyeti, kısmen ilgili sinirlere bağlı olarak kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. Etkilenen bireyler tedavi gerektirmeden iyileşebilirler; bu da etkilenen kaslara gücün geri döndüğü ve ağrının ortadan kalktığı anlamına gelir. Ancak bireyler tekrarlayan ataklar yaşayabilir. Etkilenen bazı bireyler kalıcı ağrı ve potansiyel olarak önemli sakatlık yaşayabilir.

Bu bozukluğun tıp literatüründeki ilk tanımları 1800’lü yılların sonlarına kadar uzanmaktadır. 1948 yılında Dr. Parsonage ve Turner geniş bir hasta serisini tanımlayan ilk doktorlardı. Bu bozukluğa ‘amyotrofik nevralji’ adını verdiler. NORD’un ayrı bir raporuna sahip olduğu, kalıtsal nevraljik amyotrofi olarak bilinen son derece nadir, kalıtsal bir form vardır.

Bazen PTS’yi genetik formdan ayırmak ve nedeninin bilinmediğini belirtmek için idiyopatik nevraljik amyotrofi olarak da anılır. Bununla birlikte, genellikle PTS’ye basitçe nevraljik amyotrofi denir. PTS, genel olarak, merkezi sinir sistemi dışındaki sinirleri (yani beyin ve omurilik) etkileyen herhangi bir bozukluğu kapsayan, periferik nöropati veya periferik sinir sistemi bozukluğunun bir biçimi olarak sınıflandırılabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir