Odyoloji Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Odyoloji kelimesi iki kökten oluşur: Ses ve Bilim. ‘Ses’, ‘duymak’ ve ‘bilim’, ‘çalışma’ anlamına gelir. Özünde, odyoloji işitme bilimidir. Denge için iç kulak gerekli olduğundan, bu bilim dalına dahil edilmiştir. Tıbbi açıdan odyoloji, işitme, denge ve bunlarla ilişkili bozuklukların araştırılması anlamına gelir.

Haber Merkezi / MÖ 4. yüzyılda Hipokrat işitme kaybı ve bunun nedeni üzerine araştırmalar yaptı. MS 1. yüzyılda, Romalı doktor Arhigenes, işitsel sistemi denemek ve uyarmak için ses kullandı. MS 4. yüzyılda, Tralles’li Doktor Alexander, işitme kaybını tedavi etmek için şifalı otlar kullanmaya çalıştı.

1898 yılında Miller Reese Hutchison tarafından ilk elektronik işitme cihazı geliştirildi; Akouphone. 1920’de işitme kaybını ölçmek için bir alet icat edildi ve tasarlandı. Odyometre olarak adlandırılan cihaz, işitme kaybı araştırmalarında yoğun olarak kullanılmaya başlandı.

Odyoloji, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra, bazı askerlerin gürültüye bağlı işitme kaybıyla büyük ivme kazandı. Aslında, “odyoloji” kelimesi ilk kez 1946’da Journal of Speech Disorders ve Volta Review’da kullanıldı.

Odyolog kimdir?

Odyoloji ile uğraşan kişilere odyolog denir. Odyologlar, işitme ve denge ile ilgili bozuklukların yönetiminden ve rehabilitasyonundan sorumludur. Yeni doğan bebeklerden yaşlılara kadar değişen hastalara bakmak için eğitim almışlardır. Bu geniş yaş yelpazesi, çözmeleri gereken çok sayıda olası sorunu içerir.

Teşhis testleri

Bir odyolog tarafından hastanın muzdarip olduğu bozukluğu daha iyi anlamaya yardımcı olmak için kullanılabilecek bir dizi tanı testi vardır. Yapılan teşhisin türü, hastanın şikayet ettiği semptomlara bağlı olacaktır. Tüm tanı testleri tüm hastalarda kullanılmaz. 

Tedavi seçenekleri

Teşhis testlerinin sonuçları, odyoloğun bir hastanın muzdarip olduğu bozukluğu anlamasına yardımcı olacak ve böylece tedaviyi planlayabilecektir. İşitmeyle ilgili sorunların çoğu, işitme cihazlarının kullanımını içeren işitsel rehabilitasyon ile çözülür.

Odyoloji ve teknoloji

Odyoloji, kendisine sunulan teknolojiye bağımlı durumdadır. İşitme kaybının ölçülmesi, kaybın hastanın iletişim yeteneği üzerindeki etkisi, işitme cihazlarıyla tedavi, hepsi teknoloji tabanlı araçlara ihtiyaç duyar.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir