Murat Aykaç Erginöz Kimdir? Hayatı, Eserleri

21 Nisan 1944 yılında Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’nde dünyaya gelen Murat Aykaç Erginöz, ilk ve ortaokulu Elbistan’da, liseyi Kahramanmaraş ve İstanbul’da tamamladı. Cenevre Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı ile İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünüm bitirdi.

1973’te Fransa’dan aldığı bursla Sorbonne Üniversitesi’ne gitti. Birinci doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde, ikinci doktorasını, doçentlik ve profesörlüğünü Paris Sorbonne Üniversitesi’nde yaptı. Sorbonne Üniversitesi Şehircilik Enstitüsü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı.1971 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bina Bilgisi asistanı oldu. Daha sonra akademik kariyer dalında çalışmayı bırakıp Paris’te mimarlık yaptı.

1978 yılında Türkiye’ye dönüş yaptı. Burada Fransız mimar Jacques Coulle ile birlikte Alanya Tatil Köyü projelerini yaptı. 1988’de Kültür bakanlığı bakan danışmanı oldu. 1989 yılında Hollywood’da senaryo tekniği konusunda araştırmalar yaptı. 1990’da TRT’ye televizyon dizisi hazırladı. 1994’te Nakşıdil adlı oyunu Devlet Tiyatroları repertuarına alındı. Şimdi İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Mimarlık Bölümünde öğretim üyesi ve İstanbul AREL Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Bölüm Başkanı olarak çalışmaktadır.

2011 yılında Merkezi Paris’te olan Dünya Şehirciler Birliği Türkiye temsilciliğine seçildi. Evli, bir oğlu ve bir torunu vardır. İktidardakiler romanı ile 1984 Fransız Kültür Bakanlığı Akademik Palmiye Ödülünü (Palmes Academics), Taç ve Taht oyunu ile 1987 Kültür Bakanlığı Devlet Tiyatroları En İyi Oyun Ödülünü aldı. Fransızca çevirilerinden dolayı 1988 Légion d’Honneur nişanına layık görüldü.

Bir Yabancı Konuk romanının Fransızca çevirisiyle (Dechirement) 1989 Fransız Dilini Geliştirme Ödülünü kazandı. Ayrıca Fransa’da (APERAU) Şehircilik ve Planlama öğretim, araştırma kurumu tarafından Sorbonne’ da kurduğu İstanbul Kentsel Tasarım Atölyesi 2008 yılının en başarılı Atölyesi seçildi.Türkiye Yazarlar Sendikası, Fransız Yazarlar Birliği, Türk Televizyon ve Tiyatro Yazarları Derneği üyesidir.

Murat Aykaç Erginöz’ün eserleri: Mimarlık: İlk Çağdan Günümüze Mimarlık ve Şehircilik Tarihi, Günümüzde Mimarlık ve Şehircilik, Ekolojik Mimari, Türkiye’de Kıyı Alanları.

Roman: Mimari ve Aşk, Son Saraylı, Haremin Büyüsü, Tılsımlı Gömlek, Yazdan Kalma Bir Gün, İktidardakiler, Tutsaklar, Bir Yabancı Konuk.

Fransızcaya Çevrilen: Déchirement, La Chemise Talismanique.

İngiliceye Çevrilen: The Magic of The Harem, A Majestic Love, The Forlorn Guest, The Charmed Shirt.

Fransızcadan Türkçeye: İzlanda Balıkçısı (Pierre Loti), Aziyade (Pierre Loti), Küçük Sey (Alphonse Daudet), Kimsesiz Çocuk (Hector Malot), Tılsımlı Deri (Honore De Balzac), Anna Karenina (Tolstoy), Gözde (Michel de Grece), Yaşasın Cumhuriyet (Regis Debray), Brahmisi Sever Misiniz? (F.Sagan), Kart Yengeç (Pierre Süchoendoffer), Hapishanede Bir Küçük Burjuva (Regis Debray),

Büyükada’nın Gülü (Clement Lepidis), Isırgan Otu (Paul Wagner), Bir Cennet Öyküsü (Isaac B.Singer), Kokain Tutkunları (Marie L.Fuss), Essiz Bulutlar (F.Sagan), Ruhumun Acıları (F.Sagan), Yukarıda (P.Schoendoffer), Doğu Mektupları (Lady Montagu), Fransa Anıları (Gilles Veiustein), 29. Sokak (Harold Robbins), Haussman ve Paris (Michel Carmona), Eyfel ve Paris (Michel Carmona).

Türkçeden Fransızcaya: Küçük Ağa (Tarık Buğra), Çıkmaz Sokak (Tuncer Cücenoğlu), Türkiye’nin Panoraması (Orhan Bayrak).

Tiyatro: Taç ve Taht, Nakşidil, Aşk-ı Şahane, Mükrime Sitti Şah Sultan.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir