Mukopolisakkaridoz Tip III Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Mukopolisakkaridoz tip III (MPS III), ölümcül beyin hasarına neden olan nadir bir genetik durumdur. Sanfilippo sendromu olarak da bilinir ve bir tür çocukluk çağı demansıdır.

Haber Merkezi / MPS III, normalde heparan sülfat adı verilen büyük, karmaşık bir şeker molekülünü parçalayan ve geri dönüştüren bir enzimin eksikliğinden kaynaklanır. Bu heparan sülfat birikir ve vücut hücrelerinde, özellikle de merkezi sinir sisteminde (beyin ve omurilik) hasara neden olur.

MPS III’ün dört alt türü vardır: A, B, C ve D türleri. Her tür, farklı bir gendeki bir değişiklikten (varyant veya mutasyon) kaynaklanır (aşağıya bakın). MPS III’ün tüm türleri zihinsel bozulmayla ilişkilidir, ancak şiddeti ve ilerleme hızı MPS III’ün türüne bağlıdır. Ayrıca alt tipler arasında ve hatta etkilenen kardeşler arasında da ciddiyet açısından farklılıklar vardır.

MPS III’lü çocuklar genellikle doğumda sağlıklı görünürler ancak gelişimsel gecikme genellikle 2-5 yaşlarında belirgindir. Hafif bir konuşma gecikmesi genellikle ilk sunum özelliklerinden biridir. Zihinsel ve motor gelişim 3-6 yaşlarında zirveye ulaşır ve bundan sonra genellikle entelektüel gerileme meydana gelir.

Hiperaktivite ve sinirlilik gibi ciddi davranış bozuklukları, Sanfilippo sendromunun çok yaygın bir özelliğidir ve bozukluğun yönetilmesi daha zor yönlerinden biridir. . Davranışsal semptomların doğası sıklıkla otizm ve/veya dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) ilk tanısına (yanlış tanı) yol açabilir.

Diğer belirtiler arasında kaba saçlar, aşırı kıllanma (hirsutizm), hafif kaba yüz özellikleri, şiddetli uyku sorunları, hafif karaciğer ve/veya dalak büyümesi, konuşma gecikmesi, solunum ve kulak enfeksiyonları, ishal, fıtıklar, nöbetler ve titrek ve düzensiz yürüyüş sayılabilir. . Kalp de etkilenebilir ve MPS III’lü çocuklarda sıklıkla işitme kaybı ve görme bozukluğu da görülür.

Sanfilippo sendromlu çocuklar genellikle motor fonksiyonları azalmadan önce başta konuşma olmak üzere entelektüel fonksiyonlarını kaybetmeye başlarlar. Ölüm, 10 yaşından önce veya yaşamın üçüncü veya dördüncü dekatına kadar meydana gelebilir; ortalama 15 ila 20 yaş civarındadır. 

MPS IIIC’li çocukların ortalama olarak yirmili yaşların ortalarına kadar daha uzun bir yaşam beklentisi vardır. Daha yavaş ilerlemeye ve daha uzun yaşam beklentisine neden olan başka MPS III formları da vardır.

Dört MPS III tipinin tümü, heparan sülfatı parçalayan enzimlerin yapımına yönelik talimatları içeren farklı genlerdeki varyantlardan kaynaklanır.

MPS III otozomal resesif bir şekilde kalıtsaldır. Bu, her iki ebeveynin de değiştirilmiş genin bir kopyasına ve bir normal kopyaya sahip olduğu anlamına gelir; taşıyıcı olarak bilinirler ve bu durumun belirtilerini göstermezler. MPS III’lü bir çocuk, her biri bir ebeveynden olmak üzere değiştirilmiş genin iki kopyasını miras alır.

MPS III’ü teşhis etmek için mukopolisakkaritler genellikle önce idrarda ölçülür, ardından kandaki veya küçük bir deri örneğindeki enzim aktivitesi ölçülür.

Bir kan örneğinin genetik testi, DNA’daki kesin değişikliklerin tanımlanmasına olanak sağlayacaktır. Ailedeki diğer çocuklar, gelecekteki gebelikler ve geniş aile üyeleri üzerindeki etkilerini öğrenmek için genetik danışmanlığa katılmak önemlidir. Danışman miras modelini açıklayacak ve kimin test edilmesi gerektiği konusunda tavsiyede bulunacaktır.

Genetik tanı biliniyorsa, bu bilgi ailenin risk altındaki diğer üyelerini test etmek için kullanılabilir. Ayrıca gelecekteki gebeliklerin doğum öncesi testi (fetüsün hala rahimdeyken test edilmesi) ve/veya preimplantasyon tanısı (ilgili gen mutasyonunu taşımayanları seçmek için IVF yoluyla oluşturulan embriyoların test edilmesi) için de kullanılabilir.

Sanfilippo sendromunun tedavisi semptomatik ve destekleyicidir. Bu çocuklara en iyi yaşam kalitesini sunmak için MPS III’lü çocukların multidisipliner uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından yönetilmesi önemlidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir