Mallory Weiss Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Mallory Weiss sendromu, çoğunlukla yemek borusu ile midenin birleştiği noktada (gastroözofageal bağlantı) mukoza zarının yırtılması veya yırtılması anlamına gelir.

Haber Merkezi / Böyle bir yırtık, gastrointestinal sistemden ciddi kanamaya neden olabilir. Lezyonun acil nedeni genellikle uzun süreli kusma dönemidir.

Mallory Weiss sendromu en yaygın olarak karın ağrısı, şiddetli kusma öyküsü, kan kusması (hematemez) ve güçlü istemsiz kusma çabası (öğürme) ile karakterize edilir. Kan sıklıkla pıhtılaşır ve “kahve telvesi” görünümündedir. Dışkı katran kadar koyu (melenik) olabilir. Çok fazla kan kaybının olduğu durumlarda şok ve bayılma yaşanabilir.

Mallory Weiss sendromlu bireyler ayrıca mukoza zarlarındaki yırtıklara bağlı olarak şiddetli, ağrısız iç gastrointestinal kanama (kanama) yaşayabilirler. Ancak çoğu vakada (%80-90) bu tür kanamalar kendiliğinden durur. Çok nadir durumlarda kanama hayati tehlike oluşturabilir.

Çoğu durumda Mallory-Weiss sendromunun acil nedeni şiddetli kusmadır. Bu, kronik alkolizmle ilişkili olabilir, ancak MWS aynı zamanda göğüste veya karında ciddi bir travma, kronik hıçkırık, yoğun horlama, kaldırma ve ıkınma, mide zarının iltihaplanması (gastrit) veya yemek borusunda (özofajit), hiatustan da kaynaklanabilir: Fıtık, konvülsiyonlar veya CPR (kardiyopulmoner resüsitasyon). Kemoterapi gören kanser hastalarında bu bozukluk kemoterapinin bir komplikasyonu olarak gelişebilir.

Mallory Weiss sendromunun tanısı genellikle yemek borusu zarının endoskopik muayenesi ile belirlenir.

Çoğu durumda Mallory Weiss sendromunun neden olduğu kanama tedavi olmaksızın duracaktır. Kanamanın devam ettiği durumlarda tedavi, lezyonun ısı veya kimyasal madde (koterizasyon) veya yüksek frekanslı elektrik akımı (elektrokoagülasyon) uygulanarak kapatılmasını içerebilir. Kan nakli ve/veya vazopresif ilaç pitressin kullanımı gerekebilir.

Diğer eylemlerin yanı sıra, pitressin hormonu kılcal damarların kasları üzerinde etki göstererek kan basıncını etkiler. Bir balonla çevrelenen bir kateterin yerleştirilmesiyle doğrudan basınç da kullanılabilir. Daha sonra balon şişirilir (balon tamponadı) ve kanın akması durdurulur. Kanama konservatif önlemlerle kontrol altına alınamadığı sürece cerrahi genellikle gerekli değildir Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.

Yemek borusunun masif, kontrolsüz kanamasının tedavisi için embolizasyon gerekli olabilir. Bu prosedür, jel köpük, bukrilat veya alkol (etanol) gibi bir maddenin ve paslanmaz çelik bobinlerin etkilenen bölgeye yerleştirilmesinden oluşur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir