Kuzey Kore’den Yeni Bir Füze Denemesi

Bu yıl içerisinde çok sayıda balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore, ABD Başkanı Joe Biden’ın Asya gezisinin sona ermesinden yalnızca birkaç saat sonra yeni bir füze denemesi yaptı.

Güney Kore yetkilileri, füzelerin Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’ın bulunduğu Sunan bölgesinden birer saatten az aralarla fırlatıldığını açıkladı. Seul yönetimi füze denemesi için “ciddi bir provokasyon” yorumunu yaptı.

Japonya da Güney Kore’den gelen bilgileri doğruladı, en az iki füze fırlatıldığını tespit ettiğini duyurdu.

Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kişi, ilk füzenin 550 km yüksekliğe eriştikten sonra yaklaşık 300 km yol aldığını, ikincinin ise 50 km yüksekliğe kadar çıktıktan sonra yaklaşık 750 km mesafeye eriştiğini söyledi.

“Füze denemesi kabul edilemez” diyen Kişi, denemenin “Japonya’nın ve uluslararası toplumun barış, istikrar ve güvenliğine tehdit teşkil ettiğini” söyledi.

Kuzey Kore bu yıl çok sayıda balistik füze denemesi yapmıştı. Önceki denemelerin sonuncusu, ülkede Covid salgını konusunda olağanüstü hal ilan edilen 12 Mayıs’taydı.

Biden ‘Daha sert önlemler alacağız’ demişti

ABD Başkanı Joe Biden, beş gün süren Asya gezisinde, Güney Kore ve Japonya’yı ziyareet etmişti. Joe Biden gezi sırasında, Kuzey Kore’ye karşı daha sert önlemler alacaklarını söylemiş, “ABD, Kuzey Kore’nin yapabileceği her şeye hazır” demişti.

Biden ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, iki ülkenin dahya büyük tatbikatrlar yapmaları ve gerekirse Kuzey Kore’yi caydırmak amacayla bölgede daha fazla Amerikan askerinin konuşlandırılmasında anlaşmıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir