Kütahya: Sıtkı Olçar Çini Müzesi

Sıtkı Olçar Çini Müzesi; Kütahya’nın Merkez İlçesi, Pirler Mahallesi, Germiyan Sokak üzerinde yer almaktadır.

Müze’de Merhum Sanatçı Sıtkı Olçar’a ait; çini eserleri ve kişisel eşyaları sergilenmektedir.

Kent Tarihi Müzesinin idari, eğitim, kütüphane ve sergi salonu gibi birimlerinin yer aldığı ek bina, Dünyaca ünlü Çini Ustası merhum Sıtkı Olçar’ın anısını yaşatmak üzere Kütahya Belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan izinle özel müze olarak kurulmuştur.

Sıtkı Olçar Kimdir?

Sıtkı Olçar, 1948 Kütahya’da doğmuştur. Doğduğu toprakların bereketinden olsa gerek çiniciliğe büyük bir tutku ile bağlandı. 1973 yılında “Osmanlı Çini” adını verdiği kendi atölyesini kurdu.

Çinicilik ve seramik alanında çalışmalarını, sanatından ödün vermeden sürdürdü. Gerçek sanatçı kimliğinin yanı sıra popüler bir isim de oldu bu alanlarda. Antik desen ve formları uyguladığı çinicilik çalışmalarında, İznik ve Kütahya örneklerini ele alarak yeni biçim ve Öz arayışına yöneldi.

1980 yılından itibaren, özellikle İznik çinileri üzerine çalıştı ve kaybolup gitmekte olduğu sanılan Kütahya çiniciliğine yeni bir boyut ve dinamizm getirdi.

İznik çiniciliğinin sırrı 300 yıldır çözülemeyen Mercan kırmızısnı bulmayı amaç edindi Sıtkı Usta. Çanakkale seramiklerini de yeni bir yorumla ele aldı. İlki 1980 yılında olmak üzere, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda kişisel sergi açtı ve büyük sayıda hayran kitlesi edindi.

1986 yılında Yunanistan`ın Volos kentinde düzenlenen V. Balkan Ülkeleri El Sanatları Sergisi`nde ülkemizi temsil eden Sıtkı Usta`nın yapıtları özel koleksiyon ve müzelerde bulunmaktadır. Sanatçı 15 Kasım 2010 yılında vefat etmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir