Kütahya: Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi

Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi; Kütahya’nın Merkez İlçesi, Balıklı Mahallesi, Kanaat Sokak üzerinde yer almaktadır.

Mustafa Hakkı Yeşil tarafından zengin kitap koleksiyonunun Kütahya Belediyesine bağışlanması ile 1980 yılında Kütahya Belediyesi Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi adıyla kurulmuştur.

Koleksiyon, Mustafa Hakkı Yeşil’in bağışlamış olduğu eserlerden meydana gelmekle birlikte yıllar içinde belediyemizin destekleriyle daha da zenginleşerek el yazması, yerli, yabancı, nadir eserler ve referans kitaplarıyla sosyal bilimler alanında bir ihtisas kütüphanesi mahiyeti kazanmıştır. Kütüphanemizde halen katalog kayıtlarımız Yordam Programı kullanılarak yapılmaya devam etmektedir.

Kütüphane bir adet müracaat salonu bulunmakta olup yalnızca kütüphane kaynaklarından yararlanılması için düşünülmüştür. Kütüphane kitaplarından yararlanma amaçlı fotokopi hizmeti verilmektedir. Yazma ve ödünç verilmesi mümkün olmayan orijinal kaynakları okuyucunun isteğiyle dijital olarak hazırlanarak istifadeye sunulmaktadır.

Kütüphane; Yazma eserler, Osmanlıca – Türkçe süreli yayınlar, Mustafa Yeşil özel arşivi, Nadir eserler bölümü ve başvuru kaynaklarından ibaret 5 Bölümden oluşmaktadır.

Yazma Eserler Bölümü:Yazma eserlerin sayısı 530 adettir. Yazma eserler ağırlıklı olarak dini ilimler, edebiyat ve tarih konularını içerir. Kitap, müsvedde, risale, cönk, haşiye, istinsah nüsha gibi farklı formlardaki yazma eserlerin tamamı Bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Yazmalardan faydalanmak isteyen araştırmacılara bilgisayar ortamındaki görüntüleri verilmektedir.

Süreli Yayınlar: Yayın hayatının vazgeçilmezi olan süreli yayınlar belirli aralıklarla yayımlanan mecmua, dergi, gazete gibi yayınlardan meydana gelmektedir. Kütüphanemizdeki süreli yayınlarımızın pek çoğu Osmanlıca kaynaklar olup, son dönem Osmanlı ve ilk dönem Cumhuriyet dönemini içermektedir.

Mustafa Yeşil Özel Arşivi: Arşiv;resmi dairelerin, çeşitli müesseselerin veya kişilerin işlerini yürütürken, muamelesi tamamlanmış ve muhafazası icap eden vesikaların düzenli bir şekilde, belirli kaidelere göre bir araya getirilerek saklandığı yerdir. Kütüphanemizde bulunan arşiv ise Mustafa Yeşil’in toplamış olduğu Klasik Osmanlıca-Türkçe olarak yazılmış çeşitli belgelerden oluşmaktadır. Arşivi teşkil eden malzemenin, dönemin olaylarının kesinliğini belirten dokümanlardan oluşması, geçmişte yapılmış faaliyetler hakkında orijinal ve birinci elden bilgi veren kaynaklar olmasından dolayı Mustafa Yeşil arşivi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca bu arşivde Kütahya ile ilgili birçok fotoğraf da mevcuttur.

Nadir Eserler: Taş baskı, nüsha baskıları tek ya da az olan, yerine yenisinin getirilmesi çok güç veya olanaksız olan yayınlardır. Araştırmacılar, kütüphaneden bu tür yayınların bilgisayar ortamına aktarılmış formlarını alarak faydalanabilirler.

Başvuru Kitapları: Bilgi için ilk başvurulan temel kaynak eserlerden oluşan bir bölümünde Müracaat salonu okuyucuların hizmetindedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir