Kronik Hastalık (Enflamasyon) Anemisi Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Enflamasyon anemisi olarak da adlandırılan kronik hastalık anemisi, kanser gibi kronik hastalıklar, belirli enfeksiyonlar ve romatoid artrit veya lupus gibi otoimmün ve inflamatuar hastalıklar dahil olmak üzere birçok farklı altta yatan bozuklukla ilişkilendirilebilen bir durumdur.

Haber Merkezi / Anemi, dolaşımdaki kırmızı kan hücrelerinin veya kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıyan kısmı olan hemoglobinin düşük seviyeleri ile karakterize edilir. Kronik hastalık anemisi genellikle hafif veya orta şiddette bir durumdur.

Hafif vakalarda, anemi herhangi bir semptomla ilişkili olmayabilir veya yorgunluğa, cildin solgunluğuna (solukluk) ve baş dönmesine neden olabilir. Kronik hastalık anemisine neden olan altta yatan mekanizmalar karmaşıktır ve tam olarak anlaşılamamıştır.

Kronik hastalık anemisinin şiddeti kişiden kişiye değişir. Çoğu durumda, anemi genellikle hafif veya orta düzeydedir. Etkilenen kişilerde yorgunluk, ciltte solgunluk (solukluk), baş dönmesi, nefes darlığı, hızlı kalp atışı, sinirlilik, göğüs ağrısı ve ek bulgular gibi çeşitli semptomlar gelişebilir.

Bu semptomlar, karşılaştırılabilir derecede anemisi olan herhangi bir bireyde ortaya çıkabilir. Çoğu durumda, altta yatan hastalıkla ilişkili semptomlar genellikle hafif veya orta derecede anemi semptomlarından önce gelir. Nadir durumlarda, kronik hastalık anemisi şiddetli olabilir ve daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Kronik hastalık anemisinin kesin nedeni değişebilir. Genellikle birkaç işlem aynı anda gerçekleşir. Anemi, normal kırmızı kan hücresi sağkalımının biraz kısalmasından kaynaklanabilir. Ek olarak, kırmızı kan hücrelerinin (eritropoez) veya eritropoietin (kırmızı kan hücresi üretimini uyaran bir hormon) üretimi bozulabilir.

Kırmızı kan hücreleri vücuda oksijen taşır. Kronik hastalık anemisinin kesin nedeni altta yatan duruma bağlı olabilir. Örneğin, kanser hücreleri, olgunlaşmamış kırmızı kan hücrelerine zarar veren veya yok eden belirli maddeler salgılayabilir. Bazı durumlarda, kanser hücreleri veya bulaşıcı hastalık, kan hücrelerinin oluştuğu uzun kemiklerde bulunan yumuşak süngerimsi malzeme olan kemik iliğine sızabilir.

Kronik hastalık anemisi tanısı, karakteristik semptomların tanımlanması, ayrıntılı hasta öyküsü, kapsamlı bir klinik değerlendirme ve çeşitli özel testler temel alınarak konur. Bu tür testler, hemoglobin seviyeleri, serumdaki demir seviyeleri, toplam demir bağlama kapasitesi, genel kırmızı kan hücresi sayısı veya kandaki normal veya yüksek ferritin seviyeleri dahil olmak üzere vücuttaki belirli maddelerin seviyelerini ölçebilir.

Ferritin, demire bağlanan ve vücudun kan plazmasındaki demir depolarının bir göstergesi olarak kullanılan bir proteindir. Yapılabilecek başka bir test, transferrin doygunluğunu ölçer. Transferrin, demirin bağırsaklardan kan dolaşımına taşınmasında rol oynayan bir proteindir.

Kronik hastalık anemisinin tedavisi altta yatan hastalığa yöneliktir. Altta yatan hastalığın tedavisi başarılı olursa, anemi genellikle kendi başına doğrudan tedavi olmaksızın düzelir veya tamamen düzelir. Vücuttaki demir dengesizliğini oral demir takviyeleri veya vitaminler gibi tedavilerle düzelterek anemiyi tedavi etme çabalarının genellikle etkisiz olduğu kanıtlanmıştır.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir