Köpekler Depresyona Girebilir Mi? Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi

Köpekler depresyona girebilir mi? Köpekler de depresyona girer ve bu durumu sıklıkla insanlarda görülen depresyon semptomlarına benzeyen fiziksel ve zihinsel davranışlarla ifade ederler.

Haber Merkezi / Anksiyete, bir aile üyesinin kaybı, program değişiklikleri ve hatta altta yatan tıbbi durumlar dahil olmak üzere önemli olaylar köpeklerde depresyonu tetikleyebilir.

Evcil hayvan sahipleri, köpek depresyonunun belirtilerini tanımayı öğrenmeli ve tüylü arkadaşlarının duygusal durumuna yardımcı olacak yöntemlere yönelmelidir.

Köpeklerde depresyonunun nedenleri

Sıkıntı: Köpeklerde depresyon genellikle fiziksel veya zihinsel uyarılma eksikliğinden kaynaklanabilir. Daha büyük ve daha aktif köpek ırkları, sahiplerinin programlarındaki değişiklikler ve hatta mevsimsel dönüşümler nedeniyle daha az oyun süresi ve daha fazla izolasyon olduğunda depresyona özellikle duyarlıdır.

Çevresel değişiklikler: Bir köpeğin ev yaşamındaki değişiklikler genellikle köpeğin ruh halini olumsuz yönde etkilediği belirtiliyor. Bu değişiklikler arasında yeni bir eve taşınma veya yeni bir bebek veya yeni bir evcil hayvanın eklenmesi de yer alır.

Hastalık ve travma: Hem fiziksel sağlık sorunları hem de zihinsel sağlık sorunları, köpeklerde depresyonun potansiyel nedenleridir. Birincisi kronik ağrı ve hastalığı içerirken, ikincisi istismar, yaralanma veya fobileri kapsar.

Köpeklerde depresyonun belirtileri

Etkinlik düzeyleri: Düşük enerji ve uyku alışkanlıklarındaki değişiklikler köpek depresyonunun ortak göstergeleridir.

Davranış değişikliği: Depresyon genellikle bir köpeğin davranışında gözle görülür değişikliklerle kendini gösterir. Köpekler, hem aile üyelerinin hem de yeni insanların yanında yeni ve farklı beden dili veya davranışlar sergileyebilir. Ayrıca aşırı yalama gibi kaygı veya takıntılı davranış belirtileri de gösterebilirler.

İştahsızlık: Köpeklerde depresyonunun en önemli uyarı işaretlerinden biri, yemeğe olan ilginin ani veya kademeli olarak kaybolmasıdır.

Köpeklerde depresyonun tedavisi

Etkinlikler: Bir köpeğin zihinsel ve fiziksel uyarılmaya ihtiyacı vardır. Köpeğinizle daha uzun yürüyüşlere veya araba gezilerine çıkın ya da bir köpek parkında diğer yavru köpeklerle ek oyun saatleri ayarlayın. Onları aktif tutacak oyuncaklar sağlayın ve iyi davranışları olumlu pekiştirmeyle ödüllendirin.

Refakatçi hayvan: Bazı köpekler evlerinde ikinci bir evcil hayvanın olmasından faydalanır; bu da ayrılık kaygısını hafifletebilir ve moral bozukluğunu artırabilir. Bununla birlikte, fazladan bir evcil hayvan depresyona neden olabilir ve aynı zamanda depresyondaki köpeğinize yeterince ilgi gösterme yeteneğinizi de zorlayabilir.

Tutarlılık: Mümkün olduğunca düzenli bir aktivite programı, beslenme süresi ve uyku tutun. Program değişikliklerini kademeli olarak uygulayın.

Veteriner hekime ne zaman başvurulmalı?

Köpeğinizin oynamayı veya yemek yemeyi tamamen bırakması veya mide-bağırsak sorunları veya yıkıcı davranışlar gibi yeni semptomlar göstermesi durumunda veteriner hekiminize danışın.

Veterineriniz bir köpek eğitmeni veya veteriner davranış uzmanıyla muayene olmanızı önerebilir veya hatta antidepresanlar şeklinde farmasötik yardım önerebilir. Ancak farmasötikler, gerekirse köpeğin ortamındaki değişiklikleri ve ilave dikkati de içeren bir tedavi planının bir parçası olmalıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir