Kırşehir: Büyükteflek Arkeolojik Kazı Alanı

Büyükteflek Arkeolojik Kazı Alanı; Kırşehir’in Çiçekdağı İlçesi, Büyükteflek Köyü’nün 2 km güneyinde yer almaktadır. Kırşehir merkeze 71 km mesafede bulunmaktadır.

Yerleşim yerine dere içinden giden patika yol veya tarla yolu takip edilerek ulaşılabilmektedir. Kazı çalışmaları 2012 – 2014 yılları arasında Kırşehir Müzesi Müdürlüğü tarafından yapılmıştır.

Yapılan kazı çalışmalarında M.S. 2. yüzyıla tarihlenen Roma dönemine ait hamam yapısı ortaya çıkarılmıştır. Roma dönemi hamamları, içinde birçok sosyal aktivitenin gerçekleştirilmesi sebebiyle şehrin en görkemli yapılarındandır.

Bu yapılar; spor salonları (palestra), güzellik salonları, saunalar, konferans salonları, kitaplık gibi üniteleri bünyesinde barındırmaktadır. Büyükteflek köyünde yer alan Roma hamamı günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Yapılan kazı çalışmalarında hamamın, spor salonu (palestra), cehennemlik (külhan), sıcaklık (caldarium), ılıklık (tepidarium) ve soğukluk (frigidarium) bölümleri ortaya çıkarılmıştır.

M.S. 4. ve 5. yüzyıllarda Hristiyanlıkla birlikte hamam yapıları önemini yitirmiş ve farklı amaçlarla kullanılmaya başlanmıştır. Hamam yapısının havuz kısmı farklı mekânlarla birleştirilerek küçük bir kiliseye dönüştürülmüştür.

Spor salonu (palestra) kısmı ise mezarlık olarak kullanılmıştır. Kazı çalışmalarında pitoslar, güğümler, koku şişeleri, kandiller, pişmiş toprak kaplar ele geçirilmiştir. Ayrıca çok miktarda farklı boyutta gülle ve disk sporunun ilk örnekleri olan disk ve gülleler ele geçirilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir