Kırklareli: Alpullu Şeker Camii

Alpullu Şeker Camii; Kırklareli’nin Babaeski İlçesi, Alpullu Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Alpullu Şeker Fabrikasının ana girişinin karşısında ve Alpullu istasyonun kuzey batı istikametindedir.

Camii, kare formda kesme taştan inşa edilmiştir. Son cemaat üç bölümlü olup yuvarlak kemerler kullanılmıştır. Üst bölümleri 8 gen kasnak üzerine kubbe ile örtülmüştür. Kitabe yoktur. Ana kubbe çift 8 gen kasnak üzerine iki kademeli pandantiflerle yükselmekte ve köşede bulunan kare formun üzerine 8 gen köşe kareleri ile desteklenmektedir. Minare, camiye bitişik, kare formda, sade ve tek şerefelidir.

Caminin kubbe kasnağında ve cephelerde çok sayıda ışık pencerelerine yer verilmiştir. Pencereler cephede bulunan yuvarlak kemerler içinde yer almaktadır. Ortada yuvarlak kemerli pencere iki yanda dairevi pencere ve hemen altta 5 adet yuvarlak kemerli pencere yer almaktadır. Caminin iki yanında ve mihrabın iki yanında dikdörtgen formda uzun ve dar silmeli pencerelere yer verilmiş ve pencerelerin üst kısımları yuvarlak kemerli ve kör olarak kullanılmıştır. Pencerelerin orijinal doğraması meşe iken son yapılan değişiklikle alüminyuma dönüştürülmüştür.

Mihrap, beyaz ince grenli mermerden inşa edilmiş, iç kısmı açık mavi renkte, mukarnasla işlenmiş, mukarnasların bir kısmı altın varakla süslenmiştir. Mukarnasın uç kısmında iki adet altın yapraklı altın gülce motifleri yer almaktadır. Hemen üstünde kitabe bulunmaktadır. Mihrap anıtsal kapı şeklinde -den, -dan larla sonlandırılmıştır. Caminin güney cephesinde mihrap çıkıntı şeklinde verilmiştir. Mihrap ahşaptan yapılmış oldukça sade tutulmuştur.

Kadınlar mahfili, girişin hemen üstünde yer alıp ahşaptan korkuluklara sahiptir. Son yapılan değişiklikle korkuluklar yenilenmiştir. Caminin iç beden duvarlarında İznik çinilerine ver verilmiştir. Son cemaat yerine giriş yerinin üst bölümde caminin inşa tarihi ve “Bismillahirahmanirrahim” yer aldığı bir kitabe yer almaktadır.

Kalem işi ve çinilerde kullanılan hakim renk mavi ve mercan kırmızısıdır. Caminin giriş kapısı orjinaldir. Halı ve kilimler yenidir. Caminin üst örtü biçiminde kullanılan kurşunları değiştirilmiştir. Cami bahçesinde bulunun şadırvan camiyle tam bir tezat içindedir. Cami Şeker Fabrikası Kompleksinin merkezi ısıtma sistemi ile ısıtılmaktadır, içeride kullanılan ısıtma birimleri orjinaldir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir