Keto Diyeti, Kalp İçin İyi Mi Kötü Mü?

Keto diyeti, kısaca, karbonhidrat açısından çok düşük, protein açısından orta ve yağ açısından zengin bir beslenme planıdır. Bir çok kişi tarafından savunulan ve sosyal medyada oldukça yaygın olarak paylaşılan diyet, çeşitli farklı rahatsızlıkları tedavi edebileceği iddialarıyla yıllar içinde oldukça ün kazanmıştır.

Haber Merkezi / Bununla birlikte, çoğu insanın keto diyetine başlamasının ana nedeni kilo vermektir. Keto diyetinde, karbonhidrat yerine enerji için yağlar parçalandığından, vücut kazandığından daha fazla yağ yakar ve bu da kilo kaybına yol açar.

Keto diyeti kalp için sağlıklı mı?

Teoride, keto diyeti kalbe fayda sağlayabilir. Bununla birlikte, kalp krizi ve felç gibi tıbbi durumlar için keto diyetiyle ilgili uzun süreli araştırmalar bulunmadığını belirtmek önemlidir. Keto diyeti, doğru şekilde uygulandığında kalp için aşağıdaki faydaları sağlayabilir.

Kan şekeri

Tip 2 diyabetli kişilerin kalp hastalığı geliştirme riskleri daha yüksek olduğundan tükettikleri karbonhidrat miktarına dikkat etmeleri gerekir. Şeker hastaları için kan şekeri artışları kalpteki kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilir. Bu nedenle, diyabet ciddi kalp hastalıklarına yol açabilir.

Keto diyeti, daha düşük kan şekeri, azalan insülin direnci, azalan açlık ve istek, kilo kaybı, düşük trigliseritler ve artan HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol) ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle, diyet diyabetin başlamasını önlemek için faydalı olabilir. Ancak, bu faydaların çoğunun kısa süreli çalışmalarda gözlemlendiğini ve diyetin etkilerini analiz eden uzun süreli araştırmalar olmadığını unutmayalım.

Ketoz sırasında, vücutta keton adı verilen ve böbreklerin üzerinde ek stres oluşturabilecek bir asit birikimi vardır. Bu nedenle, tip 1 diyabetli kişiler keto diyeti için uygun olmayabilir, çünkü bu durumdaki kişilerde genellikle böbrek yetmezliği bulunur.

Daha düşük karbonhidrat alımı nedeniyle, diyabetli kişiler diyabet ilaçlarında uygun değişiklikleri yapmazlarsa hipoglisemi yaşayabilirler.

Kilo

Obezite, daha yüksek kalp hastalığı riski ile ilişkilidir. Bu nedenle, kiloyu herhangi bir diyetle yönetmek gelecekte kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir.

Fazla kilolu kişilerde yapılan bir araştırmalara göre, kilo oranında yüzde 5-10 gibi bir azalma, kardiyovasküler hastalık geliştirme riskinin daha düşük olmasına neden olabildiğini göstermiştir.

Keto diyetinin doğası gereği, kişinin farklı şekillerde kilo vermesine yardımcı olabilir. İlk olarak, diyet vücudun yağ depolarını hedefler ve enerji oluşturmak için onu parçalar. Diyete devam ettikçe, vücut depoladığından daha fazla yağ kullanır ve bu da doğal olarak kilo kaybına yol açar.

Diyette önerilen protein ve yağ, aynı miktarda karbonhidratla karşılaştırıldığında daha tok hissetmeye de yardımcı olur. Bunun nedeni, protein ve yağın açlık uyarıcı hormonları azaltmasıdır. Sonuç olarak, fazla yemek yeme olasılığı azalır ve bu da kilo vermeye yardımcı olur.

Genel kalp sağlığı

Kısa süreli çalışmaların sonuçlarına dayanarak, keto diyetinin kilo verme ve insülin direncini azaltma yoluyla kalp sağlığı için potansiyel faydaları olduğu görülüyor. Bununla birlikte, bunu doğrulayan uzun vadeli herhangi bir araştırma yapılmamıştır.

Bazı araştırmalar, keto diyetine başlarken kişilerde kolesterol seviyelerinde önemli bir değişiklik yaşadıklarını ortaya koymuştur. Bazı kişilerde kötü kolesterol (LDL ve trigliseritler) seviyesi oldukça yükselebilir. Diğerlerinde düşebilir. Kolesteroldeki bu değişikliklerin uzun vadeli kalp problemleri riskini nasıl etkilediği açık değildir.

Diyetin kalp üzerindeki olumlu etkilerinin ancak sağlıklı, besleyici ve dengeli yemekle ortaya çıkabileceğini anlamak önemlidir. Keto diyeti bazı kişiler için LDL’yi düşürmeye yardımcı olabilir, ancak yüksek kan kolesterolü olan bazı kişiler için en iyi diyet olmayabilir. Kan kolesterolü yüksekse keto diyetine başlamadan önce doktora danışma önerilir.

Kalp rahatsızlığı olanlar için

Kalp rahatsızlıkları olanlar, keto diyeti de dahil olmak üzere yeni bir diyete başlarken dikkatli olmalıdırlar. Kısa vadede güvenli gibi görünse de, diyetin uzun vadeli etkileri üzerine araştırmalar eksiktir.

Ek olarak, pankreas, karaciğer, tiroid veya safra kesesiyle ilgili tıbbi durum varsa, sağlık için korkunç sonuçlar doğurabileceğinden diyetten tamamen kaçınmalı.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir