Kansere Neden Olan 6 Virüs

Gerçek şu ki, doktorlarda dahil olmak üzere bilim insanları, çoğu kanser türüne neyin neden olduğunu bilmemektedirler. Kalıtsal faktörler ve sigara içmek gibi bazı yaşam tarzı alışkanlıkları riski artırsa da, nadir durumlarda kanser bir virüs tarafından tetiklenebilir.

Haber Merkezi / Virüsler, özellikle aşağıdaki gibi yüksek riskli davranışlarda bazı kanserlere neden olabilirler:

  • Damardan ilaç kullananların iğnelerin paylaşılması,
  • Birden fazla partnerle korunmasız cinsel ilişkiye girme,
  • Kansere bağlı belirli virüslere karşı aşılanmamayı tercih etme.

Kanser bir virüs müdür?

Hayır. Kanser, hücrenizin DNA’sının genetik kodunu değiştiren bir virüsün sonucu olabilir.

Virüsler nasıl kansere neden olabilir?

  • Bir virüs sağlıklı bir hücreye girer,
  • Hücrenin DNA’sına bağlanır ve genetik kodu değiştirmeye çalışır, vücudunuzdaki hücrelerin nasıl büyüdüğünü ve korunduğunu bildirir,
  • Bu, hücrelerin anormal davranmasına neden olur,
  • Bazı anormal hücreler kontrolden çıkarak kanserli bir tümör oluşturur.

Kanserele bağlantılı virüsler;

Epstein-Barr virüsü (EBV); Bu virüs en çok mononükleoza (mono) neden olmasıyla bilinir. Çoğu insan, hasta olsun ya da olmasın, bir noktada EBV virüsünü kapacaktır. EBV vücutta ömür boyu kalır ve genellikle sorun oluşturmaz. Ancak, EBV bazen bir tür lenfoma , lenfatik sistem kanserini tetikleyebilir.

Hepatit B ve C; Bu virüsler, enfekte kanla temas yoluyla ve enfekte olmuş bir kişiyle cinsel ilişki yoluyla yayılır. Bu virüsü kapmış kişiler, hepatit veya iltihaplı bir karaciğere sahiptir.

Enfeksiyon uzun sürerse, siroz adı verilen hastalık ortaya çıkabilir. Siroz karaciğer kanserine yol açabilir. İlaçlar hepatit C’den kurtulmaya yardımcı olabilirken, hepatit B’yi iyileştiremez. Hepatit B için bir aşı mevcuttur.

Herpes virüsü 8 (HHV-8); Bu virüs çoğunlukla tükürük yoluyla bulaşır, ancak cinsel temas veya kan yoluyla da bulaşabilir. Çoğu insanda semptomlara neden olmazken, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde Kaposi sarkomuna neden olabilir.

HIV virüsü; HIV, enfekte kanla temas ve enfekte bir kişiyle korunmasız cinsel ilişki yoluyla bulaşır. En çok AIDS’e neden olduğu bilinse de HIV, beyaz kan hücrelerine bulaşır ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu, kanser dahil her türlü hastalığa yakalanma riskini artırır. HIV, Kaposi sarkomu, lenfoma, baş ve boyun kanserleri ve anal kanser ile bağlantılıdır.

HPV virüsü; Bu virüs cildi veya mukoza zarların enfekte edebilir. Bazen genital siğillere neden olur. HPV cinsel aktivite yoluyla bulaşır ve cinsel açıdan aktif çoğu insan, yaşamları boyunca en az bir HPV enfeksiyonu geçirir.

Genellikle bağışıklık sistemi enfeksiyondan kurtulur, ancak bazen HPV rahim ağzı kanserine neden olabilir. Ayrıca gırtlak kanseri gibi bazı baş ve boyun kanserlerine de neden olabilir. HPV aşıları mevcuttur.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir