Kandidiyazis Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Candida albicans, ağızda, bağırsak sisteminde ve vajinada bulunan normalde zararsız bir maya enfeksiyonudur. Kandidiyaz, Candida adı verilen bir mantarın neden olduğu bir enfeksiyondur; en yaygın olarak Candida albicans çeşididir. 

Haber Merkezi / Candida enfeksiyonu (aynı zamanda bir maya enfeksiyonu olarak da bilinir) genellikle cildi ve/veya ağız, bağırsaklar veya vajinanın mukoza zarlarını etkiler. Candida enfeksiyonları, sağlıklı insanlarda nadiren ciddidir. Nadir durumlarda, hastanın bağışıklık sistemi düzgün çalışmıyorsa vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. En şiddetli vakalarda kanı, kalp kasını kaplayan zarı (endokardiyum) veya beynin etrafındaki zarları (meninksler) etkileyebilir.

Candida enfeksiyonu, genellikle ağzı ve vajinayı etkileyen en hafif ve daha yaygın formlardan kalbi veya beyni etkileyebilecek en nadir ve şiddetli formlara kadar çok geniş bir semptom yelpazesine neden olabilir:

1) Derinin Kandidiyazisi (Kutanöz Kandidiyazis veya Kutanöz Moniliyaz): Yüzeysel cilt enfeksiyonu, bu mantar enfeksiyonu için yaygın bir yerdir. Lezyonlar, farklı boyut ve şekillerde iyi sınırlı, kırmızı, bazen kaşıntılı yamalar olarak görünür.

2) Candida’nın neden olduğu vulvovajinit veya Vajinit: Hamile kadınlar veya diyabetli kadınlar bu yaygın mantar enfeksiyonuna özellikle yatkındır. Genellikle ilk önce kadın cinsel organının (vajina ve vulva) kaşınması ve kızarmasıyla birlikte kalın beyaz veya sarı bir vajinal akıntı (lökore) olarak ortaya çıkar.

3) Candida ile enfekte penis: Penis ucunun (Glans Penis) Candida bakterisi ile enfeksiyonu Candidal Vaginitis’ten daha az görülür. Bu enfeksiyon, cinsel partnerlerinde Candidal Vulvovaginitis olan erkeklerde ve Diabetes Mellitus’lu erkeklerde görülebilir.

4) Oral Kandidiyazis (Pamukçuk): Kandidiyazın bu formu ağzı etkiler. Genellikle ilk önce dilde veya ağzın mukoza zarlarında kremsi beyaz lekeler veya yaralar olarak görünür. Ağız köşeleri Candida enfeksiyonu nedeniyle kırmızı (iltihaplı), aşınmış ve çatlamış duruma Perleche denir.

5) Tırnak çevresinde Candida enfeksiyonu (Candidal Paronichia): Bozukluğun bu formu, daha sonra irin gelişen ağrılı bir şişlik olarak başlayabilir. Enfeksiyonlar tırnakların altında (subungual) meydana gelebilir ve muhtemelen el veya ayak tırnaklarının kaybına neden olabilir.

6) Kronik Mukokutanöz Kandidiyazis (Candida Granuloma): Bu, cilt, tırnaklar, kafa derisi ve mukoza zarlarının kronik enfeksiyonu ile karakterize nadir ve şiddetli bir Kandidiyazis şeklidir. Bu tür kandidiyazis genellikle bebeklik döneminde gelişir. Özellikle burun ve alında kırmızı, püstüler, kabuklu ve kalınlaşmış lezyonlarla karakterizedir.

7) Sistemik Kandidiyazis: Bu en ciddi Candida enfeksiyonudur. Vücudun birçok bölümünü etkiler ve genellikle bir bağışıklık yetersizliğinden kaynaklanır. Kalbi kaplayan zarın iltihaplanması (endokardit), kafatasını kaplayan zarın iltihaplanması (menenjit) veya nadiren kemiğin iltihaplanması (osteomiyelit) de oluşabilir.

Kandidiyaz, genellikle Candida albicans (Monilia albicans) olan Candida cinsinin maya mantarı ile normalde zararsız bir enfeksiyondan kaynaklanır. Mayanın sağlıklı insanlarda bulunması gerekiyor. Bununla birlikte, bir hasta, vücutta normalde bulunan bakteriyel florayı baskılayan kemoterapi veya geniş spektrumlu antibiyotikler aldığında, mantar ağızda veya bağırsaklarda çoğalabilir. Hamilelik veya diabetes mellitus gibi diğer sağlık durumları da hastayı Candida enfeksiyonuna eğilimli hale getirebilir.

Candida Albicans’ın sağlıklı insanlarda bulunması gerektiği için tedaviye çok nadiren ihtiyaç duyulur. Amerikan Alerji ve İmmünoloji Akademisi, maya alerjisi veya Kandidiyazis aşırı duyarlılığı kavramının spekülatif ve kanıtlanmamış olduğunu belirtmiştir. Sağlıklı besinler ve vitaminler etkili tedaviler değildir.

Hasta geniş spektrumlu bir antibiyotik alıyorsa, mukoza zarlarının olağan bakteriyel florasının eski haline dönmesi için tedavinin kesilmesi yararlı olur. Mümkünse kortikosteroidler ve immünosupresif ilaçlarla tedavi de kesilmelidir. Kandidiyazis enfeksiyonlarına özellikle yatkın olan hastalar (örn. şeker hastaları), mantar oluşumunu teşvik eden ilaç türlerini almaktan özellikle kaçınmalıdır.

Deri veya Vajinal Kandidozun lokal nistatin, klotrimazol veya mikonazol uygulamalarıyla tedavisi birçok durumda etkili olabilir. Enflamasyon ve kaşıntıyı aynı anda tedavi etmek için antifungal ve kortikosteroid kremler birlikte kullanılabilir.

Ağız kandidiyazını önlemek ve tedavi etmek için, özellikle takma diş kullananlar için iyi bir ağız hijyeni zorunludur. Akut pulpa alveoler selüliti (kök kanalını kaplayan bağ dokusunun bir enfeksiyonu) tedavi etmek için, mukus yüzeylerinden çürümüş ve yabancı maddeleri çıkarmak, ılık tuzlu su veya kabartma tozu solüsyonu ile durulamak yardımcı olabilir. Kök kanalından uygulanan ilaçların da bazı durumlarda etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Vajinal Kandidiyazis – Bu tür enfeksiyonlarda vajinal akıntı ve kaşıntı tedavisi, spesifik antifungal ilaçların uygulanmasından oluşur. Uygun hijyen alışkanlıkları ve mümkünse diyabet kontrolü, bu enfeksiyona özellikle yatkın olan kadınlarda tekrarlanan enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olabilir.

Bir cinsel partner enfekte olduğunda Vajina veya Penisin Candida enfeksiyonunun yayılmasını önlemek için, her iki partnere de nistatin reçete edilebilir.

Kandidal pişik için sık sık bez değiştirilerek cilt kuru tutulmalıdır. Vazelin ve talk pudrası kullanımından kaçınılmalıdır. Şiddetli vakalarda plastik pantolon ve plastik tek kullanımlık bebek bezi örtüleri kullanılmamalıdır. Bazı kremler ve merhemler bir doktor tarafından reçete edilebilir.

Kronik Mukokutanöz Kandidiyaz tedavisi için amfoterisin B, nistatin, klotrimazol, mikonizol veya 5-florositozin yararlı ilaçlardır. Tedavide ayrıca transfer faktörü adı verilen antifungal ve bağışıklık sistemini uyarıcı maddeler (hassaslaşmış kişiden duyarsız bireye bağışıklığı aktarabilen molekül gibi), timosin, timus epitel hücre nakli ve levamizol kullanılır. 

Kandidiyazis, Kriptokokal Menenjit ve AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıflamış diğer kişilerin tedavisi için yeni bir ilaç yakın zamanda FDA tarafından onaylanmıştır. Diflucan (flukonazol) ilacının, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde bu tür enfeksiyonlara karşı etkili olduğu bulunmuştur. İlaç amfoterisin B lipit kompleksi (Abelcet), Kandidiyazis tedavisi için yetim ilaç tanımı aldı.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir