İYİ Parti: İttifak Sistemi Sadece Muhalefete Değil, Türkiye’ye Kaybettirdi

İYİ Parti’de tüm yönetim kadroları ve parti teşkilatlarında yerel seçimlerde 81 ilde aday çıkarmak ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile işbirliği yapmadan yola devam etmek konusunda fikir birliği sağlanmış gözüküyor.

Parti yöneticilerine göre bu eğilimin ortaya çıkmasının en önemli sebeplerinden biri “seçim yenilgisinden gerekli dersin çıkarılmaması”. İttifak sisteminin sadece muhalefete değil tüm Türkiye’ye kaybettirdiğini uzun süredir dillendiren İYİ Parti, bu sistemin açığa çıkardığı otoriterleşmenin sadece iktidarda değil ana muhalefette de görünür olduğu fikrinde.

İYİ Partili bir yetkiliye göre; “CHP herkesin kendine göre konumlanmasını istiyor ve bunu giderek otoriterleşen, siyasi etikten uzak bir üslupla yapıyor. İYİ Parti’nin kendine mecbur olduğunu düşünüyor.”

Geride bıraktığımız seçimin kaybedeni muhalefet partilerinin yerel seçimlerde nasıl bir strateji izleyeceği, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere yeni işbirliklerinin gündeme gelip gelmeyeceği son günlerin önemli gündemi. Bu tartışma devam ederken İYİ Parti’den son derece net bir açıklama geldi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Fatih Altaylı’nın YouTube kanalında İstanbul ve Ankara dahil tüm şehirlerde kendi adaylarını çıkaracaklarını söyledi; seçimlerdeki olası bir başarısızlık için de “Bedelini ödeyeceğim, tüm sorumluluk bana ait” dedi.

“Akşener de sahada olacak, teşkilatları dinleyecek”

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın İYİ Parti kurmaylarından edindiği bilgiye göre Akşener’in açıkladığı bu tutum, İYİ Parti teşkilatlarıyla yapılan istişareler ve yönetim kadrolarının kapsamlı değerlendirmeleri sonucunda netleşti. Bu tutum önümüzdeki hafta çarşamba günü yapılacak İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısında karara bağlanacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de kendi oyunun bu yönde olduğunu ifade edecek. GİK’ten kararın çıkmasıyla birlikte İYİ Parti 81 ildeki adaylarını belirlemek üzere çalışmalarına başlayacak. Eş zamanlı olarak Akşener de sahada olacak, teşkilatları dinleyecek.

Parti yöneticilerine göre GİK’te alınan bir karardan geri adım atılması çok zor. Peki, 26 Ağustos Afyon konuşmasında tüm liderlere yerel seçimlere ayrı ayrı girme çağrısı yapsa da ‘Hür ve müstakil İYİ Parti’ vurgusunu sık sık dillendirse de CHP ile il bazlı işbirliklerine kapılarını tam olarak kapatmayan İYİ Parti’yi bu net cümleleri kurmaya iten ne oldu?

Parti kurmaylarına göre bu netlikte bir açıklamanın gelmesinin birkaç sebebi var. Bunlardan ilki ve en önemlisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın hiçbir müzakere sürecini işletmeden adaylıklarını ilan etmiş olması. İki belediye başkanının Akşener’in Afyon konuşmasından sonra adaylık ilan etmesinin, işbirliği kapılarını kapatmayan “siyasi nezaketsizlik” olduğunu düşünen parti kurmayları, bu tutumun İYİ Parti’yi ve seçmenini “garanti” gören bir anlayışın tezahürü olduğunu da ifade etti.

İYİ Parti kurmayları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Ankara ve İstanbul’da dominant parti CHP’dir” açıklamasının da parti içinde rahatsızlık yarattığını belirtti. Hiçbir zaman “rest çekmediklerini”, “el yükseltmediklerini” belirten yetkililer, tam aksine iktidara kaybettirecek işbirliklerine açık olduklarını çok kez ifade ettiklerini söyledi. İYİ Parti’nin bu tutumuna karşın iki belediye başkanının adaylık ilanının ve Kılıçdaroğlu’nun ‘dominant parti’ açıklamasının peş peşe geldiğini hatırlatan kurmaylar, bu gelişmeler için “bize hareket alanı bırakmayan hamlelerdi’ değerlendirmesini yaptı.

Parti kurmaylarına göre Akşener’in yerel seçimlere ilişkin stratejiyi netleştiren açıklamasını erkene çeken etmenlerden biri de İYİ Parti etrafında yoğunlaşan “dedikodular” oldu. Parti yöneticileri, İYİ Parti ve CHP arasında kapalı kapılar ardında yerel seçim pazarlığı yapıldığı iddialarının son bulması için de bu netlikte bir açıklamaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Akşener’in söz konusu açıklamasıyla ‘İYİ Parti’yi yıpratma amaçlı ‘dedikoduların’ önünün kesildiğini ifade eden parti kurmayları, parti içinde de bir netleşmenin sağlandığını belirtti. Partinin teşkilatlarından milletvekillerine kadar tüm kadrolarının bu netleşmeyi beklediğine, bugüne kadar bu netleşme sağlanamadığı için zaman zaman yanlış anlaşılmaya müsait açıklamalar yapıldığına dikkat çeken kurmaylar, Akşener’in açıklamalarının parti için de bir yol haritası olacağı ve dil birliği sağlayacağı görüşünde.

Akşener’in açıklamasını hızlandıran bir diğer sebep de yerel seçimlere hazırlanmak için yeterli süreyi sağlamaktı. 81 ilde kendi adaylarını çıkaracak olan İYİ Parti, pek çok ilde yepyeni isimlerle yarışacağı için bu isimlerin tanıtılması, kendilerini seçmene anlatabilmesi için birkaç ayın yeterli olmayacağı görüşünde. Akşener’in açıklamasıyla birlikte bu sürenin sağlandığını belirten kurmaylar GİK’ten karar çıkmasının ardından İYİ Parti’nin hızla sahaya inerek adaylarını tespit edeceğini ifade etti ve “Adaylarımızı bir an önce duyurmak ve bir an önce seçim çalışmalarına başlamalarını sağlamak istiyoruz” dedi.

İYİ Parti’nin Akşener’in son açıklamasıyla birlikte netleşen tutumunun uzun süren muhakemeler sonucu ortaya çıktığı vurgulanıyor. Partinin tüm yönetim kadroları ve teşkilatlarında 81 ilde aday çıkarmak ve CHP ile işbirliği yapmadan yola devam etmek konusunda fikir birliği sağlanmış gözüküyor.

Parti yöneticilerine göre bu eğilimin ortaya çıkmasının en önemli sebeplerinden biri “seçim yenilgisinden gerekli dersin çıkarılmaması”. İttifak sisteminin sadece muhalefete değil tüm Türkiye’ye kaybettirdiğini uzun süredir dillendiren İYİ Parti, bu sistemin açığa çıkardığı otoriterleşmenin sadece iktidarda değil ana muhalefette de görünür olduğu fikrinde. İYİ Partili bir yetkiliye göre; “CHP herkesin kendine göre konumlanmasını istiyor ve bunu giderek otoriterleşen, siyasi etikten uzak bir üslupla yapıyor. İYİ Parti’nin kendine mecbur olduğunu düşünüyor.”

Gene parti yöneticilerine göre geride bırakılan seçim süreci iki parti arasındaki güven ilişkisini zedeledi. Bir kısmı kamuoyuna yansıyan, “kabul edilemez” çok fazla hamle olduğunu anlatan parti yöneticileri, bu denli zedelenmiş bir ilişkiyi devam ettirmenin çok zor olduğunu ifade etti.

“Türkiye’yi yönetmeye adayız”

2018’den bu yana yapılan seçimlerde muhalefetin tüm gücünü birleştirmesine rağmen yüzde 48’i aşamadığını vurgulayan parti yetkilileri, bu sıkışmışlığı aşmak için bir alternatif inşa edilmesi gerektiğine dikkati çekti. Bir parti yöneticisi “Birleşe birleşe kazanacağız’ güzel slogandı. Birleşe birleşe kazanamadık ama ayrışa ayrışa kazanma ihtimalimiz var. İktidara alternatif oluşturmak için ayrışmak gerekiyor” dedi.

Kuruldukları günden bu yana iktidara kaybettirme misyonuyla hareket etmek zorunda kaldıklarını, bir alana sıkıştırıldıklarını ve parti kimliğini ortaya koyamadıklarını ifade eden İYİ Partililer, “Şimdi İYİ Parti’yi anlatma zamanı” diyor.

Türkiye’yi AK Parti korkusuyla ya da CHP korkusuyla bölmenin, sıkıştırmanın demokrasiyi yok ettiğini belirten partililer, “Biz bir yol açacağız. Bu yolun ilk durağı yerel seçimler, ikinci durağı da genel seçimler. Biz Türkiye’yi yönetmeye adayız” ifadelerini kullandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir