İsrail, İşgal Altındaki Batı Şeria’da 3 Filistinliyi Öldürdü

İsrail Savunma Bakanlığı, askerlere ateş açan üç Filistinlinin öldürüldüğünü açıklarken, Filistin Sağlık Bakanlığı, üç Filistinlinin öldüğünü doğruladı. Filistin medyası ise, İsrail ordusunun ‘silahlı saldırı’ iddiasının gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

Haber Merkezi / Batı Şeria’nın Nablus ve Cenin kenti özellikle yoğun çatışmalara sahne olurken, 2023 yılında, Batı Şeria’da 150’den fazla Filistinli öldürüldü. Bu, son on yılın en yüksek rakamı.

Hayatını kaybedenlerin yaklaşık yarısı militan gruplarla ilişkilendirilirken geri kalanlar askeri baskınları ve saldırıları protesto eden ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu sivillerden oluşuyor.

Filistinlilerin İsraillileri hedef aldığı saldırılarında da bu yıl en az 25 kişi öldü.

İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria’da 3 Filistinli militanın öldürüldüğünü açıkladı. Ordudan yapılan açıklamada, 3 kişinin Nablus şehrindeki bir aracın yanındayken askerlere ateş açtıkları bunun üzerine çatışma yaşandığı belirtildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı da yaşanan olayda 3 Filistinlinin öldüğünü doğruladı ve bu yönde bir açıklama yaptı.

Filistin televizyonu da olayın yaşandığı yerin görüntülerini yayınladı. Görüntülerde İsrail ordusuna ait bir aracın yolu kapattığı askerlerin olay yerinde inceleme yaptıkları ve bir de ambulans bulunduğu görülüyor.

Filistin medyası, İsrail ordusunun ‘silahlı saldırı’ iddiasının gerçeği yansıtmadığını, öldürülen Filistinlilerin kimliklerinin tespit edilemediği ve naaşlarının da alınamadığını belirten haberler yayınladı.

Tartışmalı yargı reformu paketi onaylandı

Öte yandan İsrail parlamentosu, bazı Yüksek Mahkeme yetkilerini ortadan kaldıran tartışmalı reform paketini onayladı.

Ülkeyi aylardır sarsan anayasal reform krizi ve büyük protestolar sonrası Başbakan Binyamin Netanyahu’nun savunduğu ilk yargı revizyonu tasarısı bu şekilde onaylanmış oldu.

Yargıtay’ın bazı hükümet kararlarını “mantıksız” bulması halinde geçersiz kılmasına olanak tanıyan madde kaldırıldı. Muhalif vekiller oylamayı protesto edip parlamento salonunda çıkınca yasa 64 ‘evet’e karşı 0 ‘hayır’ ile kabul edildi.

Oylamadan hemen sonra ise siyasi gözlemci grupları ve muhalefet liderleri Yüksek Mahkeme’de yasaya itiraz edeceklerini söylediler.

Dindar-milliyetçi koalisyon hükümeti ile muhalefet partileri arasında geçici bir anlaşma ve arayol bulmak için uğraşan Histadrut işçi sendikası da “tek taraflı” dediği reform uygulanırsa ülke genelinde grev ilan edileceğini duyurdu.

Yine de, Netanyahu’nun hükümet organları arasında daha fazla denge oluşturmak için ihtiyaç duyduğunu söylediği reform paketinin mimarı olan Adalet Bakanı Yariv Levin kararlı olduklarını söyledi.

Levin konuşmasında, “Hükümet ve parlamentodan alınan yetkileri geri getirme ve adalet sistemini düzeltmeye yönelik tarihi ve çok önemli bir sürecin ilk adımını attık” dedi.

Reformların yargı bağımsızlığını önemli ölçüde azaltacağı endişe bulunuyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir