İran’dan BM Aracılığıyla İsrail’e Gazze Uyarısı

Filistin – İsrail savaşında çatışmalar her geçen gün biraz daha da şiddetlenirken, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Birleşmiş Milletler’in (BM) Orta Doğu temsilcisi Tor Wennesland ile bir araya geldi.

Haber Merkezi / Görüşmede, Tor Wennesland, Hüseyin Emirabdullahiyan’dan Gazze’deki çatışmaların daha geniş bölgelere yayılmasının önlenmesine yardım etmesini istedi. Emirabdullahiyan ise, ülkesinin çatışmaların bölgesel bir savaşa dönüşmesini istemediğini ve Gazze’de Hamas tarafından rehin tutulan sivillerin serbest bırakılmasına yardımcı olmak istediğini söyledi.

İran’ın kırmızı çizgilerinin olduğunu vurgulayan Hüseyin Emirabdullahiyan, İsrail’in askeri operasyonu devam ederse ve özellikle Gazze’ye kara saldırısı düzenlerse, ülkesinin buna karşılık vermek zorunda kalacağını belirtti.

Biden, Mahmud Abbas ve Binyamin Netanyahu ile görüştü

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Konuya ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın Abbas’a “Filistin halkına, özellikle Gazze’ye acil ihtiyaç duyulan insani yardım” konusunda teklifte bulunduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, “Biden’ın Netanyahu’ya ABD’nin İsrail’e tam desteğinin devam ettiği” bilgisine de yer verildi.

Abbas’dan Biden’a İsrail’in insani hukuka saygı göstermesi çağrısı

Ayrıca Sputnik’in Wafa ajansından aktardığına göre; Abbas’ın Biden ile yaptığı görüşmede İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki uluslararası insancıl hukuka uyması çağrısında bulundu ve İsrail’in bombalamalarının durdurulması gerektiğini vurguladı.

Haberde, “Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde bölgede barış ve güvenliğin ancak uluslararası kararlara dayanan iki devletli çözümün hayata geçirilmesiyle sağlanabileceğini vurguladı, Filistin tarafının bu hedefe yönelik çalışma istekliliğini dile getirdi, tüm saldırıların durdurulması, ayrıca Gazze Şeridi’nde olup bitenlerle ilgili olarak uluslararası insani hukuka saygı duyulması gerektiğini ifade etti” denildi.

Abbas’ın ayrıca ‘Gazze Şeridi’nde acil insani koridorların açılması, oradaki vatandaşlara temel malzeme ve ilaçların sağlanması, su, elektrik ve yakıt ulaştırılmasının yanı sıra Gazze Şeridi’nden nüfusu taşıma politikasından tamamen vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizdiğine’ dikkat çekilen haberde, Filistin liderinin ayrıca Batı Şeria’daki Filistin kasabaları, köyleri ve mülteci kamplarına yönelik saldırıların yanı sıra, durumun tırmanmasına neden olan Mescid-i Aksa’ya yönelik aşırılık yanlısı saldırılara da son verilmesi çağrısında bulunduğu vurgulandı.

Filistin lideri aynı zamanda ‘sivil mahkumların serbest bırakılması çağrısında bulunarak, her iki taraftaki sivilleri öldürme veya kötü muamele uygulamalarını reddettiğini’ teyit etti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir