İran’da Mahsa Amini’nin Ölümünü Haber Yapan İki Gazeteciye Hapis Cezası

İran’da Masha Amini’nin ölümünü duyuran iki kadın gazeteci Nilüfer Hamedi 7 yıl ve Elahi Muhammedi 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı: ABD ile işbirliği yapmak, devletin güvenliğine karşı komplo kurmak ve İslam cumhuriyetine karşı propaganda yapmak.

Karar, Mahsa Amini’nin avukatı Saleh Nikbakht’ın devlet aleyhine propaganda yaptığı ve dava hakkında yabancı ve yerel medyaya konuştuğu için bir yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından geldi.

İran’da, kıyafeti uygun olmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini’nin daha sonra hayatını kaybetmesini kamuoyuna duyuran iki gazeteci, 6 ve 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İnternet üzerinden yayın yapan Mizan Adalet Ajansı, ‘ABD ile işbirliği içinde olmak ve devletin güvenliğine yönelik komploya iştirakten’ suçlanan 36 yaşındaki kadın gazeteci Elahi Muhammedi’nin 6 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.

Foto muhabiri 31 yaşındaki Nilüfer Hamedi ise yine aynı suçlardan 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Geçen yıl eylül ayından bu yana Tahran’da cezaevinde tutulan iki kadın gazetecinin duruşmaları mayıs ayında başladı.

Hapis cezası alan gazetecilerin, mahkumiyete 20 gün içinde itiraz etme hakları bulunuyor.

Şark gazetesinde çalışan Nilüfer Hamidi, Amini’nin ölmeden önce üç gün komada kaldığını belirten hastane raporu ve yaslı ailenin fotoğrafını sosyal ağlarda yayınlamakla suçlanıyordu.

Mihan gazetesinde çalışan Elahi Muhammedi, Amini’nin İran’ın batısındaki Kürdistan vilayetindeki memleketi Sakkız kentindeki cenaze törenini haber yaptığı için tutuklanmıştı.

İran yargısı salı günü Mahsa Amini’nin avukatını bir yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

İran güvenlik güçleri, protestoları güç kullanarak bastırmıştı

Mahsa Amini, 16 Eylül 2022’de kıyafeti uygun olmadığı gerekçesiyle İran ahlak polisi tarafından gözaltına alınmış ve bu sırada hayatını kaybetmişti.

Amini’nin polis gözetimindeyken hayatını kaybetmesi, ülke genelinde milyonlarca kişinin sokaklara dökülmesine neden olmuş ve İran güvenlik güçleri, protestoları güç kullanarak bastırmıştı.

Bir anlamda isyana dönüşen eylemler, İranlı yetkililerin 1979’daki devrimden bu yana karşılaştığı en büyük zorluklardan biri olarak yorumlanmıştı.

Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), bir yıl içinde 79 gazeteci gözaltına alındığını ve halihazırda 12’sinin cezaevinde olduğunu açıkladı.

Avrupa Parlamentosu’nun her yıl insan hakları ve düşünce özgürlüğü alanında verdiği Sakharov Ödülü’ne bu yıl, İran’da geçen sene hayatını kaybeden Mahsa Amini ile yine İran’daki Kadın, Yaşam ve Özgürlük Hareketi layık görüldü.

(Kaynak: Euronews Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir