İsrail’in Gazze’ye Yönelik Saldırılarında Can Kaybı 4 bin 651’e Yükseldi

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugaylarının başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrası başlayan Filistin -İsrail savaşının 16. gününde, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında yaşamını yitiren Filistinli sayısı 4 bin 651’e yükseldi.

Haber Merkezi / Gazze’de bulunan sağlık yetkililerine göre, yaşamını yitirenlerin bin 873’ü çocuk. Saldırılarda hayatını kaybedenlerden bin 23’ü kadın olduğu belirtilirken, 14 bin 245 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Öte yandan İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, “Savaşın bundan sonraki aşamalarında saldırılarımızı yoğunlaştıracağız, güçlerimize yönelik riskleri en aza indireceğiz ve saldırıları artıracağız” dedi. Hagari, Gazzelilere, “güvenlikleri için bölgenin güneyine gitmeye devam etme” çağrısı yaptı.

İsrail’in yakında Gazze Şeridi’nde kara harekatına başlaması bekleniyor. Harekatın ne zaman başlayacağı henüz bilinmiyor.

Gazze’yi vurmayı sürdüren İsrail, halktan güneye gitmelerini aksi taktirde ‘terörist işbirlikçisi’ sayabileceklerini duyurdu.

Abluka altındaki Gazze Şeridi’ni 7 Ekim’den bu yana yoğun bombardıman altında tutan İsrail ordusunca, “acil uyarı” başlığı içeren ve havadan Gazze’nin kuzeyine atılan bildirilerde şu ifadelere yer verdi:

“Gazze Şeridi sakinlerine: Gazze Vadisi’nin kuzeyinde bulunmanız hayatınızı tehlikeye atmaktadır. Gazze Vadisi’nin güneyine gitmeyen ve kuzey bölgesini boşaltmamayı seçen herkes, terör örgütünün işbirlikçisi kabul edilebilir.”

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medyaya yansıyan ve tepki çeken söz konusu uyarı kağıtlarının İsrail ordusuna ait olduğunu doğruladı.

Hamas’tan ‘İsrail rehine serbest bırakılmasını kabul etmedi’ iddiası

Hamas, rehin aldığı iki kişiyi serbest bırakmak istediğini Katar yönetimine bildirdiğini ancak İsrail’in olumlu yaklaşmadığını öne sürdü.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, cuma günü serbest bırakılan iki rehine sonrası aynı yöntemle iki kişinin daha pazar serbest bırakılması için Katar tarafına bilgi verdiklerini açıkladı.

Sözcü Ubeyde tarafından yapılan yazılı açıklamada, Hamas’ın anne ve kızının serbest bırakılmasındaki aynı prosedürle pazar günü iki kişinin daha serbest bırakılmasına hazırdı denildi.

Konun sorulduğu İsrail Başbakanlığı, “Hamas’ın sahte propagandasına cevap vermeyeceğiz” diyerek iddiayı propaganda olarak niteledi.

İsrail ordu sözcü Daniel Hagari’nin yaptığı açıklamaya göre Hamas’ın elinde halihazırda 212 İsrailli rehine bulunuyor. Daha önce yapılan açıklamalarda rehine sayısının 203 olduğu duyurulmuştu.

Ordu sözcüsü ayrıca İsrail hava saldırılarında aralarında Hamas’ın roket saldırılarını düzenleyen biriminin yardımcısının da aralarında olduğu onlarca militanının öldürüldüğünü duyurdu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir