Hikmet Hükümenoğlu Kimdir? Hayatı, Eserleri

1971 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Hikmet Hükümenoğlu, 1989 yılında Robert Kolejden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Fizik ve Koç Üniversitesi MBA bölümlerini tamamladı. On yıl boyunca finans sektöründe çalıştıktan sonra kurumsal hayata veda ederek yazarlık çalışmalarına ağırlık verdi.

Körburun (2016), adlı romanı 2017 Attilâ İlhan Roman Ödülü’ne layık görüldü. Hâlen İstanbul’da yaşayan yazar, roman ve öykü dışında dergi yazıları yazmakta, Mimar Sinan Üniversitesi’nde öykü teknikleri üzerine ders vermektedir.

Romanlarıyla adını duyuran Hikmet Hükümenoğlu bu türün başarılı yazarlarındandır. İlk romanı Kar Kuyusu (2005)’nda tıpkı şehrin tüm pisliklerini örten karın kendisi gibi, altta kalmış, saklanmış, gözlerden ırak tutulmuş ve kirlenmiş olanların çığlıklarını bastıran durumları dingin bir anlatımla okura sunmuştur. Gizemli bir roman olan Kar Kuyusu’nu Öğüt şu cümlelerle değerlendirmiştir: “Kar Kuyusu’nu okurken Bataille’ın kült hikayesini anımsamamak elde değil. Nitekim bir polisiye kurgusu içinde, aslolarak annelikteki kötülük kavramını irdeleyen ve bunu da uğursuzlukların timsali gece kavramını; hem kendi anlamı içinden, hem de mecazen kullanarak başaran Kar Kuyusu da, saplantılı bir anne-oğul ilişkisi romanı.”

Yazar, Küçük Yalanlar Kitabı (2007) adlı romanında ayrıntıların hayatımızdaki önemini, takıntıların ruhumuzdaki izlerini çarpıcı ve ironik bir biçimde ele almıştır. Çıkar uğruna söylenen, planlı yalanların bulunmadığı roman; entrikalarla klişe hâline gelmiş hikâyelerle arasına kalın bir çizgi çeker. Kendini, kimi zaman da dolaylı olarak, belki de istemeyerek çevresindekileri kandıran insanların hikâyesidir. Romanın kurgusu, hikâyenin özgünlüğü, yazarın sade üslubu ve romanın ruhuna uygun olarak kullandığı dönemin dili gibi özellikler dolayısıyla ilgiyle okunabilecek bir eserdir.

47 Numaralı Kamara (2009) okurun heyecan duygusunu ve merakını canlı tutmasıyla dikkat çekmektedir. Yazarın bu romanı edebiyatın doğrudan kendisine odaklanan bir kitap olmasıyla ön plan çıkmıştır. Şahin’e göre 47 Numaralı Kamara suyun körleştiriciliği üzerine kamerasal bir romandır. Yazar, 04:00 (2012) romanıyla da okur tarafından yabancısı olduğu sanılan ama okurun içinde yaşadıklarını hatırlayacağı, sonunu merak edip aslında bildiğini fark edeceği bir dizi olayın içine çekmektedir. Roman fantastik olduğu kadar gerçek yaşamı da içerisinde barındırmaktadır. Distopik olarak başlayan roman ilerledikçe polisiyeye dönüşmektedir.

Hükümenoğlu ödüllü romanı Körburun (2016) ile “büyük roman” formunu denemiştir. Bu romanda üç kuşağın aşklarını, hırslarını, düş kırıklıklarını anlatmakta ve okuru öykünün bireyi aştığı yere bakmaya yönlendirmektedir. Hikmet Hükümenoğlu’nun romanları genel olarak değerlendirildiğinde metinlererasılık, türler arası geçişler gibi postmodern özellikleri bünyesinde barındıran; fantastik, polisiye, gizemli ve yer yer distopik türde olduğu görülmektedir.

Kurmaca serüveninde çemberi daraltarak öyküye de yer veren yazar, Aşka İnanmayanlar İçin Aşk Öyküleri (2018)’nde tuhaf, patolojik, alışılmadık aşk hikâyelerinin yanında bildik durumları da ustalıkla, incelikli bir mizahla, merak duygusunu hep canlı tutarak işlemiştir. Gerilimi yüksek tutmasıyla ön plana çıkan Hikmet Hükümenoğlu’nun romanları genel olarak değerlendirildiğinde kurgularının sağlam olduğu görülmektedir.

Hikmet Hükümenoğlu’nun eserleri: Kar Kuyusu (Roman 2005), Küçük Yalanlar Kitabı Roman (2007), 47 Numaralı Kamara (Roman 2009), 04:00 (Roman 2012), Körburun (Roman 2016), Atmaca (Roman 2020), Harika Bir Hayat (Roman 2023), Aşka İnanmayanlar İçin Aşk Öyküleri (Öykü 2018).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir