Herpes Simpleks Ensefaliti Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Herpes simpleks ensefaliti (HSE), beyin iltihabı (ensefalit) ile karakterize edilen nadir bir nörolojik hastalıktır. Yaygın semptomlar arasında baş ağrısı, ateş, uyuşukluk, hiperaktivite ve/veya genel halsizlik yer alır. 

Haber Merkezi / Bozukluğun menenjitle ilişkili semptomlara benzer bazı semptomları olabilir; örneğin boyun tutulması, reflekslerde değişiklik, kafa karışıklığı ve/veya konuşma anormallikleri. Deri lezyonları genellikle herpes simpleks ensefaliti ile ilişkili bulunmaz. Herpes simpleks ensefalitine, herpes simpleks virüsü (HSV) olarak bilinen bir virüs neden olur.

Herpes simpleks ensefaliti ile ilişkili semptomlar genellikle birkaç gün içinde, sıklıkla herhangi bir uyarı vermeden gelişir. Erken belirtiler arasında baş ağrısı, ateş ve nöbetler bulunur. Ek semptomlar arasında genel halsizlikle birlikte uyuşukluk (sersemlik) ve kafa karışıklığı veya yönelim bozukluğu yer alır.

İlk belirtiler ortaya çıktıktan sonra, etkilenen bireylerde konuşma, yazma ve/veya işaretlerle iletişim kurma yeteneğinde azalma (afazi), koku duyusunun yokluğu (anosmi) ve hafıza kaybı gibi konuşma anormallikleri gelişebilir. Bazı durumlarda hiperaktivite veya psikotik dönemler gibi davranış değişiklikleri meydana gelir. Herpes simpleks ensefalitinin bazı semptomları menenjiti taklit edebilir. Bu semptomlar arasında boyun tutulması, reflekslerde değişiklik, kafa karışıklığı, kasılmalar ve felç sayılabilir.

Herpes simpleks ensefaliti olan bireylerde bilinç kaybı, halüsinasyonlar ve kısmi felç (hemiparezi) gibi daha ciddi semptomlar gelişebilir. Bazı nadir durumlarda, herpes simpleks ensefaliti gözleri kaplayan sinir bakımından zengin zarı (retina) etkileyerek retinanın iltihaplanmasına (retinit) neden olabilir.

Herpes simpleks ensefaliti, herpes simpleks virüsü enfeksiyonunun bir komplikasyonudur. Çoğu durumda, bozukluk herpes simpleks virüsü tip I’den (HSV-I) kaynaklanır. Nadir durumlarda, genellikle yenidoğanlarda (yenidoğanlarda), bozukluğa herpes simpleks virüsü tip II (HSV-II) neden olur.

Herpes simpleks enfeksiyonu genellikle kişiden kişiye yayılan akut viral bir hastalıktır. Genellikle ateşin eşlik ettiği dudaklarda veya cinsel organlarda ortaya çıkan küçük sıvı dolu kabarcıklarla işaretlenir. Herpes simpleks ensefaliti nadiren oral veya genital lezyonlarla birlikte ortaya çıkar. Herpes virüsü hemen aktif hale gelebilir veya vücutta aktif olmayan (uykuda veya latent) bir durumda kalabilir. Virüs aktif hale geldikten sonra etkisiz hale gelebilir ve daha sonra tekrarlanabilir (yeniden aktif hale gelebilir).

Herpes simpleks ensefaliti ile ilişkili semptomlar, serebral hemisferin dil şeklindeki lobunda (yani temporal lobda) kanama (hemorajik nekroz) ile ilişkili doku dejenerasyonu nedeniyle ortaya çıkabilir.

İdiyopatik herpes simpleks ensefalitinin tanısı, ayrıntılı bir hasta geçmişine, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye, klasik semptomların tanımlanmasına ve çeşitli özel testlere dayanarak konur. Bu testler, beyin omurilik sıvısındaki (BOS) polimeraz zincir reaksiyonunu (PCR) içerir ve bu, BOS’un herpes simpleks virüsü ile enfeksiyonunu doğrulayabilir. 

Bazı durumlarda bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi ileri görüntüleme teknikleri de herpes simpleks ensefaliti vakasının teşhisinde faydalı olabilir.

Herpes simpleks ensefaliti olan bireylerin hızlı tedavisi, tedavi seçeneklerinin etkinliğini arttırdığı için önemlidir. Antiviral ilaç Zovirax (asiklovir) ile tedavi, herpes simpleks ensefaliti olan çoğu bireyde semptomlarda dramatik bir iyileşme ile sonuçlandı. GlaxoSmithKline tarafından üretilmiştir.

Herpes simpleks ensefalitini tedavi etmek için kullanılan bir başka antiviral ilaç vidarabindir. Ancak antiviral tedavi, enfeksiyonun ileri evrelerinde etkilenen kişilere fayda sağlayamayabilir. Herpes simplex ensefalitinden şüphelenildiği anda antiviral tedaviye başlanmalıdır.

Genellikle herpes simpleks ensefaliti ile ilişkili nöbetler, nöbetleri azaltan, önleyen veya baskılayan ilaçlarla (antikonvülzanlar) tedavi edilebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir