GPT2 Eksikliği Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

GPT2 eksikliği (glutamat piruvat transaminaz 2 eksikliği), zihinsel engelliliğe ve ilerleyici motor işlev bozukluğuna neden olan genetik, nörolojik ve metabolik bir hastalıktır. Bu eksiklik, uygun beyin büyümesi için gerekli olan önemli biyolojik süreçleri bozar. 

Haber Merkezi / Gelişmekte olan beyin, nöronlar arasındaki sinapsların veya bağlantıların yaratılmasına ve güçlendirilmesine dayanır. Bu hastalık bu bağlantıları tehlikeye atarak daha az sinapsa ve daha zayıf beyin devrelerine neden olur. GPT2 eksikliği sonuçta beyin gelişimini engeller, sinir sistemini koruyan metabolitlerdeki eksiklikler de dahil olmak üzere metabolik anormalliklere neden olur, bu nedenle hastalar zamanla daha ciddi şekilde etkilenmeye eğilimlidir (nörodejeneratif seyir).

GPT2 eksikliği olan bireylerin çeşitli düzeylerde zihinsel engelli olduğu rapor edilmiştir. Etkilenen bebeklerin çoğunda doğumda düşük kas tonusu (hipotoni) ve daha sonra çocuklukta çok fazla kas tonusu (hipertoni) görülür. Çoğu birey, 8-10 yaş civarında spastik parapleji veya dipleji de dahil olmak üzere ilerleyici koordinasyon ve hareket sorunları yaşar. Aşağıda bildirilen ve araştırılan semptomların bir listesi bulunmaktadır:

Hafif, orta veya şiddetli zihinsel engellilik
Gelişimsel gecikme
Doğum sonrası mikrosefali (küçük kafa)
Gelişme geriliği
Kilo ve boy için düşük yüzdelikler
Sık kusma dahil kötü beslenme
Ataksi (beceriksiz hareketlere neden olan zayıf kas kontrolü)
Apraksi ( öğrenilmiş becerileri veya hareketleri gerçekleştirmede zorluk)

Dizartri (konuşma güçlüğüne neden olan kas bozukluğu)
Hiperrefleksi (aşırı aktif refleksler)
Oral motor fonksiyon bozukluğu (konuşma ve yeme zorluğuna neden olan kas bozukluğu)
Bebeklik döneminde hipotoni
Çocuklukta hipertoni
İlerleyici spastik dipleji veya parapleji (bacaklarda veya vücudun alt yarısında zayıflık veya felç)
Nöbetler

GPT2 eksikliği, GPT2 genindeki fonksiyon kaybı varyantlarından (mutasyonlar) kaynaklanır . Bu gen, önemli mitokondriyal enzim glutamat piruvat transaminaz 2’yi (GPT2) kodlar. İşlev kaybı mutasyonları, önemli enzimlerin ve proteinlerin normal çalışmayı sürdürme kapasitesini, bazen tamamen etkisiz hale getirerek azaltır. GPT2 geni beyinde ifade edilir ve uygun gelişim için merkezi olan metabolit seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur . Metabolitler, uygun hücre büyümesinden, savunmasından ve işlevinden sorumlu olan küçük moleküllerdir.

Mitokondriye lokalize olan GPT2 enzimi, amino asit metabolizması ve TCA (trikarboksilik asit) döngüsü gibi önemli metabolik süreçlerin düzenlenmesinden ve ayrıca mitokondriyal alanin transaminazın kodlanmasından sorumludur. Glutamat özellikle önemli bir nörotransmiterdir çünkü beyin hücrelerinin bağlanmasına ve etkileşime girmesine yardımcı olur, böylece uygun nöronal gelişim ve sağlığı sağlar. GPT2 eksikliği tüm bu süreçleri baltalayarak doğum sonrası beyin gelişiminin azalmasına ve bilişsel ve motor engelliliğe neden olur.

Bu döngünün ara maddelerinin yenilenmesi ve döngünün anapleroz adı verilen bir süreçle yeniden inşa edilmesi önemlidir. Anaplerozun döngü oluşturma süreci GPT2 eksikliği nedeniyle bozulduğunda, sonraki metabolik yollar da bozulur. İlk olarak değişen alanin, azalan TCA döngüsü ara maddeleri ve azalan piruvat ile sonuçlanan, ardından glikolitik ara maddeler ve amino asitlerdeki artışlarla sonuçlanan bir zincirleme reaksiyon etkisi vardır. Bu kesintiler nöronal büyümeyi ve hayatta kalmayı ciddi şekilde tehlikeye atıyor – çeşitli düzeylerde zihinsel engelliliğe ve gelişimsel gecikmelere neden oluyor – ve ilerleyici spastik parapleji veya dipleji olarak ifade edilen nörodejenerasyona yol açıyor gibi görünüyor.

GPT2 eksikliği otozomal resesif bir şekilde kalıtsaldır. Resesif genetik bozukluklar, bir bireyin her bir ebeveynden çalışmayan bir geni miras almasıyla ortaya çıkar. Bir kişiye hastalık için bir çalışan gen ve bir de çalışmayan gen verilirse, kişi hastalığın taşıyıcısı olacaktır, ancak genellikle semptom göstermeyecektir. Taşıyıcı olan iki ebeveynin her ikisinin de çalışmayan geni geçirme ve dolayısıyla etkilenen bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Ebeveynler gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %50’dir. Bir çocuğun her iki ebeveynden de çalışan genleri alma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

GPT2 eksikliği tanısı genetik testlerle doğrulanmalıdır. GPT2 geni , belirli genetik teşhis panellerine ve tüm ekzom dizilimine dahil edilir.

GPT2 eksikliğinin tedavisine yönelik herhangi bir kılavuz bulunmamakla birlikte, standart tedaviler bu hastalığın spesifik semptomlarına yönelik olabilir. Erken müdahale özellikle semptom gösteren küçük çocuklar için önemlidir. Devam eden terapiler fizik tedavi, mesleki terapi, beslenme terapisi ve konuşma terapisini içerebilir ancak bunlarla sınırlı değildir.

Kapsamlı disiplinler arası bakım, semptomların yönetilmesinde ve hasta sonuçlarının iyileştirilmesinde faydalıdır. Danışılabilecek uzmanlar arasında genetik uzmanları, gastroenterologlar, nörologlar, kulak burun boğaz uzmanları (KBB), fizyoterapistler, mesleki terapistler, beslenme ve konuşma patologlarının yanı sıra gelişimsel çocuk doktorları yer alır. İlgili semptomların tedavisi konusunda bir çocuk doktoruna veya birinci basamak hekimine danışmak önemlidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir