Göz Seğirmesi (Blefarospazm) Nedir? Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Göz seğirmesi (blefarospazm), göz kapaklarını kontrol eden kasları etkileyen nörolojik bir hastalıktır. Seğirme olarak başlar ve gözleri açamamaya kadar ilerleyebilir. İleri vakalarda, sınırlı görme nedeniyle yaşam tarzı değişiklikleri gerekebilir.

Haber Merkezi / Blefarospazm, göz kapaklarının kapanmasına veya açmakta güçlük çekilmesine (distoni) neden olan nörolojik bir hastalıktır. Blefarospazm, nadir görülen bir hastalıktır.

Semptomlar, göz kapağı seğirmeleri (spazmlar) ile başlar. Yavaş yavaş başlar ve zamanla kötüleşir. Hastalık ilerledikçe sürekli göz kırpma yaşanabilir ve göz kapakları arasındaki açıklık daralabilir.

İleri blefarospazm vakalarında gözler açık tutulamayabilir veya gözler açılmakta zorlanabilir. Blefarospazm görüşü etkilemez, ancak fonksiyonel körlüğe yol açabilir.

Belirtileri ve nedenleri

Blefarospazma ne sebep olur?

Blefarospazm, beynin derinliklerinde hareketi kontrol etmeye yardımcı olan gangliyonlardaki anormal elektriksel aktiviteden kaynaklanabilir.

Blefarospazm kimlerde görülür?

Blefarospazm, genellikle orta yaşta ortaya çıkar, herkesin bu rahatsızlığa yakalanabilir. Belirli sağlık sorunları olan kişiler de blefarospazma yakalanabilir;

  • Genel distoni
  • Meige sendromu
  • Tardif diskinezi
  • Wilson hastalığı

Blefarospazm belirtileri nelerdir?

  • Sürekli seğirme
  • Kuru gözler
  • Göz daralması
  • Yorgun ve tahriş olmuş gözler
  • Gözleri açık tutmakta zorluk

Teşhisi

Blefarospazm nasıl teşhis edilir?

Uzmanlar, tıbbi geçmişi sorduktan ve fizik muayene yaptıktan sonra blefarospazmı teşhis eder. Nadir bir durum olduğu için, buna aşina bir uzman bulmak önemlidir.

Tedavisi

Blefarospazm için üç tip tedavi vardır:

İstemsiz kas hareketlerini engelleyen ilaçlar (antikolinerjikler), ancak etkileri genellikle sınırlıdır.

Göz kaslarının seğirme yeteneğini zayıflatan botulinum toksin enjeksiyonları. Botulinum toksini, blefarospazm için en etkili tedavilerden biridir. Birkaç varyasyon mevcuttur.

Cerrahi (miyektomi), aşırı aktif göz kaslarının bir kısmını veya tamamını çıkarma prosedürü.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir