Gazze’de İsrail Saldırılarında Ölü Sayısı 15 Bini Geçti

Gazze’deki Filistin Yönetimi medya ofisi sözcüsü, öldürülen Filistinlilerin sayısının 15 bini geçtiğini söyledi. Sözcü, ölenler arasında 6 bin 150’den fazla çocuk ve 4 bin kadının bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Haber Merkezi / Sözcü, en az 7 bin Filistinlinin kayıp veya enkaz altında olduğuna inanıldığını da belirtti. Akıbeti bilinmeyenlerin en az 4 bin 700’ü çocuk ve kadın. İsrail saldırılarında 36 binden fazla Filistinli, yüzde 75’i çocuk ve kadın olmak üzere çeşitli şiddetlerde yaralandı.

Ayrıca İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 207 sağlık çalışanı, 26 yerel sivil savunma üyesi ve 70 gazeteci de hayatını kaybetti.

Öte yandan İsrail ile Hamas arasında varılan rehine takası anlaşması kapsamında, Hamas’ın serbest bıraktığı 11 İsrailli ülkelerine döndü. Buna karşılık İsrail’in de 33 Filistinli tutukluyu serbest bıraktığı açıklandı.

Son bırakılanlarla birlikte cuma gününden bu yana serbest bırakılan rehine sayısı 50’ye ulaştı. İsrail, Hamas’ın serbest bıraktığı rehinelere karşılık olarak 33 Filistinli tutukluyu daha serbest bıraktı. Serbest bırakılan tutuklulardan 30’unun çocuk, 3’ünün kadın olduğunu aktardı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın serbest bırakacağı yeni rehinelere karşılık 50 Filistinli tutuklunun daha serbest kalacağını açıkladı. Bunların hepsinin kadın tutuklular olacağı belirtildi.

İsrail ile Hamas arasında Gazze’de 7 Ekim’den bu yana süren savaşta sağlanan ilk ateşkesin iki gün süreyle uzatıldığı bildirildi. Dört gün geçerli olacak ateşkes yarın sabah sona eriyordu.

İsrail ile Hamas arasında ateşkes konusunda arabuluculuk yapan Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki insani ateşkesin iki gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığı” duyuruldu.

Hamas’tan yapılan açıklamada da salı günü sona ermesi gereken ateşkesin iki gün daha uzatıldığı doğrulandı.
Hamas, ateşkes için daha önce belirlenen koşulların uzatma sürecinde de geçerli olacağını kaydetti.

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Macit Ansari ise yaptığı açıklamada, cuma sabahından bu yana yürürlükte olan ateşkesin iki gün uzatılacağını bildirdi. Böylece ateşkes perşembe sabahına kadar uzatılmış oldu.

Mısır devlet enformasyon servisinden yapılan açıklamada uzatılan ateşkes, İsrail hapishanelerindeki 30 Filistinli mahkuma karşılık Gazze Şeridi’nde tutulan on rehinenin günlük olarak serbest bırakılmasını içeriyor.  Ayrıca bu süreç içiresinde Gazze Şeridi’ne tıbbi malzeme, gıda ve yakıt sevkiyatına da devam edileceği belirtildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir