Fontanel (Bıngıldak) Nedir?

Yeni doğan bebeğin kafatasının yumuşak kısımlarına bıngıldak adı verilir. Yeni doğmuş bir bebeğin kafatasında altı tane bıngıldak bulunurken, yalnızca ikisi yaygın olarak bilinmektedir. Başın ortasında, üst kısımda bulunan, ön bıngıldak olarak bilinir. Elmas şeklindedir ve kapanması yaklaşık bir yıl sürer. Başın arka kısmında bulunana arka bıngıldak denir. Üçgen şeklindedir ve doğumdan birkaç ay sonra kapanır.

Haber Merkezi / Yeni doğan bebeğin altı farklı kemikten oluşan bir kafatası vardır. Bunlara kafa kemikleri de denir ve bir ön kemik, bir oksipital kemik, iki parietal kemik ve iki temporal kemik içerir. Altı kafatası kemiği, sütürler olarak bilinen güçlü ve esnek dokular tarafından yerinde tutulur. Bir süre sonra bu dokular katılaşma eğilimi gösterir ve kafatasının farklı kemiklerini bir araya getirerek kafatasını oluşturur.

Bu altı kemiğin çizgileri boyunca altı farklı bıngıldak oluşur. Ön ve arka bıngıldakların yanı sıra doğumda oluşan iki mastoid ve iki sfenoid bıngıldak vardır. Bununla birlikte, bu dört bıngıldak, kafatasını oluşturmak için hızla kapanır ve sadece ön ve arka bıngıldaklar birkaç ay daha açık kalır.

Bıngıldaklar neden var?

Bıngıldakların varlığının birincil nedeni doğumdur. Esnek ve elastik sütürler, doğum kanalından güvenli geçişi sağlamak için kafatası kemiklerinin daha küçük ve daha kompakt bir formda üst üste gelmesini sağlar. Beyin doğum sürecinde her türlü baskıdan korunur ve zarar görmez.

Bebek başını dik tutmaya başladığında, karnının üzerinde yuvarlandığında ve hatta oturmaya çalıştığında boyun kasları başın ağırlığını taşıyacak kadar gelişmemiştir. Bu, kafaya makul sayıda küçük darbe ile sonuçlanır. Bıngıldaklar, beyni kafa darbelerinden koruduğu için bebeğin beyninin düzgün gelişimi için gereklidir.

Ayrıca kafatası kemikleri veya kafatası beyinle birlikte büyür. İki yaşına geldiğinde bebeğin kafatası yetişkin boyutunun üçte ikisine ulaşmış olacaktı. Büyüme sütür dokusunun kenarına yeni katmanlar ekledikçe kemikler kendilerini yeniden konumlandırmaya devam eder. Sonunda, çocuğun yaşamının ikinci on yılında beyin maksimum boyuta ulaşır ve dikişler kemik büyümesiyle birleşerek bütün bir kafatası yapısını oluşturur.

Bıngıldaklar doktorlara nasıl yardımcı olur?

Doktorlar aslında kafatasındaki dikişleri hissederek bebeğin büyümesini ve gelişimini izleyebilirler. Bıngıldak sağlam hissetmeli ve dokunulduğunda düz olmalıdır. Bıngıldağın şişmesi, beyin içindeki basıncın arttığının göstergesi olabilir. Bıngıldağın şişmesi, beyni kaplayan zarın enfeksiyonuna bağlı olabilir. Bu durum menenjit olarak da bilinir ve çocuğun normal gelişimine zarar verebilir.

Çıkıntı, kafatasının içinde biriken sıvıdan kaynaklanabilir. Bu duruma hidrosefali denir. Bıngıldağın içe çökmesi veya büzülmesi de mümkündür. Bu, bebeğin susuz kaldığını ve daha fazla sıvıya ihtiyacı olduğunun bir göstergesi olabilir. Ayrıca yeni doğanda yetersiz beslenmenin bir göstergesi olabilir. Böylece, bıngıldak, sağlık uzmanına bebeğin iç sağlığı hakkında çok şey söyleyebilir.

Bıngıldağın bakımı

Bebeğin kafatasının şekli ilk birkaç ay boyunca sürekli değişir. Bunun nedeni, esnek sütürler onları yerinde tutarken kafatası kemiklerinin yer değiştirmesidir. Kafatasındaki iki ana yumuşak nokta, kafatasının üstünde ve başın arkasında bulunur. Kemik henüz sağlam bir kafatasına örülmediği için, bunlar bebeğin yaralanabileceği hassas bölgelerdir.

Bebeğin başı her zaman dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır. Bebeğin başını kaldırırken yetişkinin eli boynunu desteklemeli ve arka bıngıldağı örtmelidir. Ayrıca yumuşak noktalar soğuktan korunmaya yetmeyebileceğinden, sıcaklık düştüğünde bebeğin başının yumuşak bir başlıkla kapatılması tavsiye edilir. Bu şekilde hem ön hem de arka bıngıldak soğuktan korunur. Enfeksiyonu önlemek için kafatasının derisi temiz tutulmalıdır. 

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir