Fitch Ratings, Türkiye’nin Kredi Notunu 2 Yıl Sonra ‘Negatif’ten ‘Durağan’a Çıkardı

ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yıl sonra “negatif”ten “durağan”a çıkardı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s da, Türkiye’nin kredi notunun yükselebileceği sinyalini verdi.

S&P Global ise eylül ayı sonunda güncelleme yapacak. “Seçimlerden bu yana gördüğümüz adımlar umut verici ama sorunlar da bir hayli karmaşık,” ifadelerini kullanan Hornung, enflasyonun bu yıl yüzde 65’e yükselmesini beklediklerini ve başa çıkılması zor bir dizi dengesizlik olduğunu belirtti.

Fitch Ratings, görünümün durağana revize edilme nedenine dair açıklamasında, “kısa vadeli makro-finansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten daha geleneksel ve tutarlı bir politika karışımına dönüşü yansıtıyor” ifadelerine yer verdi.

TCMB’nin politika faizini 2023 sonuna kadar yüzde 35’e çıkaracağını ve 2024’te de bu seviyede kalacağını belirten Fitch para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda yüksek belirsizlikler olduğuna dikkat çekti.

Yüksek enflasyonun en büyük risk ve zorluk olmaya devam ettiği belirtilen raporda yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65 oldu. Açıklamada “Büyümenin 2023’te yüzde 4,3, 2024’te yüzde 3 olmasını bekliyoruz” tahminine yer verildi.

Brüt uluslararası rezervlerin Mayıs ayının ortasından bu yana gözle görülür ölçüde toparlanma kaydettiği, 2023 yılı sonuna kadar 115 milyar dolara ulaşabileceği öngörüldü.

Fitch’in olası not yükselmesini sağlayabilecek faktörlere de değinilen açıklamada, mevcut politika normalleştirme ve yeniden dengelenme sürecinin sürdürülebilirliğine olan güvenin artması, bunun sonucunda enflasyonda sürekli bir düşüş de dahil olmak üzere makroekonomik istikrarın iyileşmesinin pozitif etki yapabileceği belirtildi.

Açıklamada, cari işlemler açığının sürekli daralması, sermaye girişlerinin artması, uluslararası rezervler düzeyinde ve bileşiminde iyileşmeler ve dolarizasyonun azalması nedeniyle dış kırılganlıklardaki azalmanın olası not artırımına neden olabileceği bildirildi.

Fitch, 2021 yılının Aralık ayında not görünümünü negatife düşürmüş, geçen sene Temmuz ayında da kredi notunu B+’dan B’ye indirmişti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s da, seçimlerden sonra geleneksel ekonomi politikalarına dönüşün faydalarının görülmeye başlanacağını belirterek, buna bağlı kalması halinde Türkiye’nin kredi notunun da yükselebileceği sinyalini verdi.

Türkiye’nin kredi notu 3 büyük derecelendirme kuruluşu tarafından son yıllarda izlenen geleneksel olmayan para politikaları ve yaşanan kur krizleri nedeniyle yatırım yapılamaz seviyeye düşürülmüştü.

Reuters’a konuşan Moody’s analisti Dietmar Hornung, politikalardaki yöntem değişikliğinin kredi görünümü açısından kesinlikle pozitif olduğunu belirtti fakat hala bazı önemli belirsizliklerin bulunduğunu vurguladı.

Türkiye’nin kredi notunu B3 görünümünü de sabit olarak belirleyen Moody’s, kredi notunu güncellemesini aralık ayında yapacak.

ABD merkezli S&P Global ise eylül ayı sonunda güncelleme yapacak. “Seçimlerden bu yana gördüğümüz adımlar umut verici ama sorunlar da bir hayli karmaşık,” ifadelerini kullanan Hornung, enflasyonun bu yıl yüzde 65’e yükselmesini beklediklerini ve başa çıkılması zor bir dizi dengesizlik olduğunu belirtti.

Hornung “Kredi görünümümüz normal ve aşağı yönlü bir risk görmüyoruz, ama değişimin pozitif etkilerini görmemiz zaman alacaktır,” ifadelerini kullandı. Kredi notu ve görünümünde olası bir değişimin zamanlaması sorulduğunda ise Hornung bunun bir kısa mesafe koşusu değil maraton olduğu şeklinde cevap verdi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir